Uit cijfers van de beurswaakhond FSMA, waarover De Tijd bericht, blijkt dat de Belgen de voorbije zes jaar al 99 miljoen euro hebben verloren door te beleggen op valse tradingplatformen. De toezichthouder zag het aantal meldingen sinds 2019 bijna vertienvoudigen.
Key takeaways
- Cijfers van de FSMA tonen aan dat het aantal meldingen van frauduleuze tradingplatformen tussen 2019 en 2024 is gestegen van 149 naar 1.281.
- Beleggers hebben de voorbije zes jaar zo al bijna 99 miljoen euro verloren.
- Dat komt neer op gemiddeld verlies van bijna 30.000 euro per slachtoffer, met uitschieters tot 1 miljoen euro per slachtoffer.
In het nieuws: Cybercriminelen vinden steeds nieuwe manieren om geld te stelen. Een van de technieken die ze gebruiken is het creëren van valse beleggingsplatformen. “Vandaag is het de belangrijkste fraudeproblematiek waarmee we te maken krijgen”, zegt Chloé Vanheuverswyn, coördinator bij de FSMA, aan De Tijd.
- De FSMA zag tussen 2019 en 2024 het aantal meldingen van dergelijke platformen stijgen van 149 naar 1.281. Dat is bijna een vertienvoudiging. In totaal kreeg de beurswaakhond de voorbije zes jaar 4.543 meldingen over frauduleuze tradingplatformen (op het internet).
- In 2019 was die beleggingsfraude nog maar goed voor 12 procent van het totale aantal meldingen over onregelmatige activiteiten die de FSMA ontving. Vorig jaar was dat al bijna de helft (49%).
- De Belgen hebben de afgelopen zes jaar al 99 miljoen euro verloren door hun geld toe te vertrouwen aan dergelijke platforms.
- Vorig jaar zagen beleggers 16,8 miljoen euro in rook opgaan, met een gemiddeld verlies van bijna 30.000 euro per slachtoffer. De FSMA voegt eraan toe dat er uitschieters waren tot 1 miljoen euro per slachtoffer.
FSMA publiceert waarschuwingen
Ook dit: Zodra de FSMA weet heeft van een of meerdere fraudeleuze tradingplatforms publiceert die een waarschuwing online. De waakhond heeft vorig jaar 185 waarschuwingen gepubliceerd over 287 criminele websites .Je kunt die hier raadplegen.
- “Als slachtoffers bij de FSMA meldingen doen, registreren wij de namen en de websites van die onderneming, en dan kunnen we daarvoor waarschuwen”, zegt Vanheuverswyn. “Het zijn sowieso valse benamingen en heel vaak is sprake van Britse telefoonnummers, maar die zijn vermoedelijk ook vals via spoofingtechnieken.”
Verbreek meteen contact met tradingplatform
Tips: Wat als je het slachtoffer bent van fraude?
- In het geval van fraude raadt de coördinator bij de FSMA de slachtoffers aan om direct alle contacten met die fraudeurs te verbreken, omdat ze gemanipuleerd worden via social engineering. Ze staan dagelijks in contact met hun zogenaamde adviseurs en denken echt dat ze er een vertrouwensrelatie of zelfs vriendschapsband mee hebben opgebouwd.
- Vanheuverswyn raadt ook aan om meteen contact op te nemen met de bank. Die kan misschien nog op de valreep transacties tegenhouden.
- Daarnaast adviseert ze om contact op te nemen met de politie. “Hoe meer mensen een klacht indienen, hoe meer zicht we krijgen op de problematiek en hoe beter we die kunnen aanpakken”, klinkt het.
Een callcenter in Georgië
Zoom in: Het is geen toeval dat De Tijd nu die cijfers publiceert. De nieuwssite heeft in samenwerking met enkele buitenlandse media een “callcenter” in Georgië ontmaskerd dat duizenden mensen wereldwijd voor miljoenen euro’s oplicht met valse beleggingen. Die fraudeurs zijn ook actief in ons land.
- De journalisten konden hun handen leggen op meer dan tienduizend telefoonoproepen van een professionele oplichtersbende naar mensen in België.
- Belgische beleggers werden de voorbije twee jaar telefonisch gecontacteerd nadat ze op het internet hadden geklikt op een advertentie of een vals nieuwsartikel waarin stond dat ze snel véél winst konden maken met onlinebeleggingen, vooral in cryptomunten. Volgens die advertenties was het al mogelijk om te starten met beleggen vanaf 250 dollar.
- Fraudeurs overtuigden hun slachtoffers om hun activa, doorgaans cryptomunten, naar valse beleggingsplatforms of gemanipuleerde cryptowallets over te zetten. Vanzelfsprekend konden de slachtoffers het “belegde kapitaal” niet langer opvragen.
- Maar daar stopte het niet. In een tweede fase, genaamd recovery scam, namen de fraudeurs opnieuw contact op met hun slachtoffers zogezegd in naam van officiële instantie, zoals “the blockchain”, Binance of de eengemaakte Europese betaalruimte SEPA. Daarbij maakten ze hun slachtoffers bang dat de winsten en rekeningen geblokkeerd zouden blijven als ze niet snel geld aan hen overmaakte.
- Het callcenter in Georgië is opgedeeld in een ‘conversie’-team dat de mensen in tientallen landen opbelt zodra die zich inschrijven voor een van hun valse beleggingsplatforms, waarna het ervaren ‘retentie’-team het overneemt en het slachtoffer tot op het bot pluimt.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.