Duitsland ziet aantal politieke misdrijven verder oplopen

In Duitsland is het aantal politiek gemotiveerde misdrijven het voorbije jaar aanzienlijk toegenomen. Zowel in het linkse als rechtse extremisme moest daarbij een grotere activiteit worden gemeld. Dat blijkt uit een rapport van het Duitse Bundeskriminalamt, dat vorig jaar 41.000 politieke misdrijven registreerde, een stijging met ongeveer 14 procent tegenover het jaar voordien.

Voor de eerst keer werden ook online misdrijven in de statistieken opgenomen.

Haatmisdrijven

‘Sinds 19 jaar geleden met de statistieken is gestart, werd slechts één keer een hoger cijfer opgetekend,’ benadrukt Holger Münch, topman van het Bundeskriminalamt. ‘Alleen vier jaar geleden werd met 41.549 feiten nog een hoger niveau gemeld.’

In het rapport werden 22.000 delicten aan rechts extremisme gelinkt. Dat is een stijging met bijna 10 procent tegenover het jaar voordien. Rechts extremisme vertegenwoordigt inmiddels 54,3 procent van alle geregistreerde politieke misdrijven. Horst Seehofer, Duits minister van Binnenlandse Zaken, wees erop dat extreemrechts de grootste bedreiging blijft. Hier is volgens hem dan ook de grootste waakzaamheid geboden.

Anderzijds moet ook worden vastgesteld dat de illegale activiteit bij extreemrechts vorig jaar de sterkste toename heeft laten optekenen. Daar was immers sprake van een stijging met ongeveer 24 procent tot nagenoeg 10.000 feiten. Religieus gemotiveerde misdrijven kenden vorig jaar een daling. De grootste activiteit was hier terug te vinden in islamitische kringen.

Het rapport waarschuwt verder voor een aanzienlijke toename van haatmisdrijven, onder meer met xenofobe of antisemitische motieven. In totaal werden meer dan 2.000 antisemitische misdrijven genoteerd. Daarmee werd een nieuwe recordhoogte bereikt.

Tegenover het jaar voordien was er sprake van een stijging met 13 procent. Meer dan 90 procent van die misdrijven wordt aan extreemrechtse daders gelinkt. ‘Antisemitisme is in Duitsland voor joden gemeengoed geworden,’ reageerde Josef Schuster, voorzitter van de Duitse Zentralrat der Juden op de cijfers.

Internet

Schuster voegt eraan toe dat vooral het internet voor antisemitische activiteiten een platform biedt. Hij zegt te vrezen dat die trend door de coronacrisis nog verder versterkt zal worden. Die visie wordt gedeeld door een aantal experts, die erop wijzen dat complottheorieën vaak aan antisemitische denkpatronen zijn gekoppeld.

Het Bundeskriminalamt registreerde het voorbije jaar ongeveer 1.500 online haatmisdrijven. Driekwart van deze illegale content werd aan extreemrechtse motieven gekoppeld.

De piek van de politieke misdrijven in Duitsland vorig jaar waren de aanslagen in Hanau en Halle en de moord op de christendemocratische politicus Walter Lübcke. Al die feiten werden aan rechts-extremisme gelinkt.

Christine Lambrecht, Duits minister van Justitie, werkt aan een nieuwe wet die haatmisdrijven beter moeten helpen bestrijden en bestraffen. De wet zou nog voor deze zomer door de Bundestag moeten worden gestemd.

Meer