Duitsland wil tolheffing op alle snelwegen in EU

De Duitse minister van Transport wil de weg vrijmaken voor een algemene tol op autosnelwegen in Duitsland en heel Europa. Andreas Scheuer wil daartoe gebruik maken van het voorzitterschap van de Europese Unie, dat Duitsland de komende zes maanden bekleedt. Dat blijkt uit een document dat persagentschap Reuters kon inkijken. 

Het gaat om een ontwerpnota voor de tolrichtlijn van de EU. Volgens dat ontwerp zouden bijna alle voertuigen, inclusief vrachtwagens, bestelwagens en auto’s, tol moeten betalen op snelwegen. 

‘Wat de lidstaten betreft die al een tolsysteem hebben ingevoerd, moeten ze ook tol of gebruiksrechten heffen op alle voertuigen, behalve touringcars en bussen’ staat te lezen in het document dat Scheuer woensdag door de Duitse ministeries wil laten goedkeuren. 

Als dat gebeurt is het een officieel voorstel van Duitsland als EU-voorzitter. Dat mandaat bekleden onze oosterburen sinds 1 juli, en het loopt nog tot het einde van het jaar. 

Tol heffen op de afstand die chauffeurs afleggen wordt algemeen gezien als een doeltreffende maatregel in de strijd tegen de klimaatontwrichting. Toch vertelden verschillende bronnen uit Duitse overheidskringen aan Reuters dat ze het project in de koelkast willen stoppen.

Het is bijzonder gevoelig voor de ministerposten die bezet zijn door de sociaal-democraten (SPD),  waarmee de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel in een coalitie zitten. Die hebben al langer kritiek op de wegentol. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20