Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Duitsland wil één miljoen oplaadpunten voor elektrische wagens

Logo Business AM

07/11/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Ook de doorverkoopwaarde van de elektrische wagen begint te stijgen. - EPA-EFE/ZSOLT CZEGLEDI HUNGARY OUT

Tegen eind volgend decennium moet Duitsland een netwerk van een miljoen oplaadpunten voor elektrische auto’s hebben uitgebouwd. Dat heeft de Duitse kanselier Angela Merkel gezegd. Met dat plan wil Merkel haar landgenoten aanmoedigen om over te stappen op auto’s met een elektrische aandrijving. Dat streven vormt een onderdeel van de inspanningen om de ecologische voetafdruk van de Duitse consumenten te verminderen.

Merkel benadrukte daarbij dat de mobiliteit van de toekomst niet alleen betaalbaar, flexibel en comfortabel, maar ook klimaatvriendelijk moet zijn. 

Duitsland telt momenteel ongeveer 21.000 oplaadpunten voor elektrische auto’s. Merkel betoogde dat een sterke uitbreiding van dat netwerk cruciaal zal zijn om de consumenten aan te zetten om hun auto’s op diesel of benzine aan de kant te schuiven.

Subsidies

Tegen eind volgend decennium hoopt de Duitse regering de uitstoot van koolstofdioxide te kunnen halveren. Om die doelstelling te kunnen realiseren, heeft de Duitse regering een aantal maatregelen ingevoerd die een milieuvriendelijker vervoer moeten bevorderen.

Onder meer zouden bij de aankoop van een elektrische wagen tot 4.000 euro subsidies zijn voorzien. Die som zou de hogere aankoopkosten van een elektrische auto moeten compenseren. Merkel benadrukte daarbij dat de overheid en de industrie de extra kosten voor de promotie van een duurzaam vervoer moeten dragen.

De Duitse bondskanselier zei verder met de industrie te willen bekijken op welke manier de autosector de emissiedoelstellingen kan bereiken. Tegelijkertijd moet volgens Merkel echter ook worden gekeken op welke manier de verschuiving naar de productie van elektrische auto’s een impact op de Duitse werknemers zal hebben.

‘Ook de werknemers uit de autosector moeten een traject naar een moderne en klimaatvriendelijke toekomst kunnen volgen,’ aldus Merkel. 

Golf

Grote Duitse autoconcerns zoals Volkswagen en BMW hebben al duidelijk interesse in de uitbouw een elektrische portfolio getoond. ‘De constructeurs willen echter een sterkere infrastructuur vooraleer ze hun volledige gewicht achter de technologie willen zetten,’ zeggen waarnemers.

Inmiddels geven elektrische wagens in Duitsland echter duidelijke tekenen van een opmars. Het voorbije jaar werden in Duitsland 53.000 nieuwe elektrische wagens ingeschreven. Het jaar voordien waren 34.000 registraties opgetekend. Dit jaar zou een niveau van 100.000 exemplaren in het bereik liggen.

Verwacht wordt dat de Volkswagen Golf het eerste grote elektrische massamodel op de Europese automarkt zal worden.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks