Fors meer asielzoekers uit Syrië en Afghanistan: Duitsland vreest herhaling vluchtelingencrisis van 2015

Fors meer asielzoekers uit Syrië en Afghanistan: Duitsland vreest herhaling vluchtelingencrisis van 2015
Getty

De afgelopen maanden heeft de federale Duitse politie opnieuw aanzienlijk meer illegale migranten in Duitsland geconstateerd. Dat blijkt uit een vertrouwelijk document van de Duitse veiligheidsautoriteiten, ingekeken door de krant Die Welt. Omdat een grote meerderheid van de Duitse deelstaten nieuwe asielzoekers tegenhoudt, roepen sommige Duitse politici nu op tot een “vluchtelingentop” om de crisis te helpen coördineren voordat ze volledig uit de hand loopt.

Uit het gelekte rapport van de Duitse veiligheidsdiensten blijkt dat de illegale migratie naar Duitsland dit jaar met 47 procent is toegenomen. Ondertussen is het aantal illegale migranten in Oostenrijk al vergelijkbaar met dat in 2015.

Terwijl in januari 4.400 mensen illegaal Duitsland binnenkwamen, steeg dat aantal maand na maand gestaag tot 6.900 mensen in juli. In totaal zijn in de eerste helft van dit jaar al 36.100 illegale entrees in het land vastgesteld. Dit is een stijging van 47 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken stelde dat de meeste mensen die Duitsland illegaal binnenkomen dat via de Balkan-route doen. Mensen met de Syrische, Afghaanse, Turkse, Iraakse en Tunesische nationaliteit worden het vaakst aangetroffen, klonk het. “De stijgende aantallen zijn onder meer ook het gevolg van de verdere versoepeling van de reisbeperkingen in verband met de pandemie in Europa”, voegde het ministerie eraan toe.

Vluchtelingentop

Zo’n toename van de asielstroom legt een zware druk op de Duitse steden: 12 van de 16 Duitse deelstaten blokkeren al de toelating van meer migranten en vluchtelingen, ook uit Oekraïne.

Er gaan nu stemmen op voor een vluchtelingentop voor staten en gemeenten om de verdeling van migranten te coördineren. Onder meer de burgemeester van Münster, Markus Lewe, die tot de centrumrechtse Christen-Democratische Unie (CDU) behoort, pleit hiervoor.

Lewe zei dat tijdens zo’n top een eerlijke verdeling van migranten moet worden besproken. Volgens hem moeten de deelstaten hun opvangcapaciteit vergroten en moet de federale regering snel coördinerend optreden. Volgens hem werkt de vluchtelingenverdeling gewoon niet meer.

Buitengrenzen EU

De aantallen nemen ook toe aan de buitengrenzen van de EU. Volgens een interne analyse van het Europees Grens- en Kustwachtagentschap (Frontex), werden in juli in totaal bijna 35.000 illegale grensoverschrijdingen aan de buitengrenzen van de EU en Schengen geregistreerd.

Ook het aantal asielaanvragen is dit jaar gestegen. Volgens het EU-asielagentschap (EUAA) zijn in de eerste helft van 2022 ongeveer 406.000 asielaanvragen ontvangen in alle EU-landen plus Noorwegen en Zwitserland (“EU+”). Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dat een stijging van 68 procent.

Ylva Johansson, EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken, zei eind juli nog dat Europa voor een “enorme uitdaging” staat. Gekoppelde voedsel- en energiecrises “kunnen ertoe leiden dat landen instabiel worden, terroristische groeperingen en georganiseerde criminele groepen sterker worden”, zei ze. “Dat betekent dat mensen … zich niet veilig voelen om in hun land te blijven.”

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.