Duitsland vindt oplossing voor munitieprobleem Oekraïne in eigen achtertuin

Het Duitse defensiebedrijf Rheinmetall start een nieuwe productielijn voor munitie voor de Gepard-luchtafweertank. Dat maakte minister van Defensie Boris Pistorius zelf bekend.

Waarom is dit belangrijk?

Oekraïne is dringend op zoek naar alle soorten munitie, zowel voor geweren, luchtafweergeschut als zware artillerie. Vooral de zoektocht naar munitie voor Gepard-luchtafweertanks was moeilijk: weinig landen hebben de toestellen nog in dienst, en nog minder landen beschikken over de capaciteit om nog kogels bij te maken.

In het nieuws: Wat enkele maanden geleden onmogelijk was, lukt onder nieuwbakken minister Pistorius toch.

  • Het Duitse defensiebedrijf Rheinmetall is bereid een nieuwe productielijn te starten voor munitie. Dat schrijft persbureau Bloomberg. Oerlikon, de firma die oorspronkelijk de kanonnen en kogels voor de Gepards fabriceerde, werd in 1999 opgekocht door het Duitse bedrijf, en in 2009 omgedoopt tot Rheinmetall Air Defence.
  • Het nieuws werd bekend gemaakt door minister Pistorius, vlak voor de vergadering van de Ramstein-coalitie, de verzameling landen die al wapens leverden aan Oekraïne, in Brussel. Volgens de Duitser werden de contracten getekend, en zal de productie onmiddelijk aanvangen. De Duitse krant Suddeutsche Zeitung schreef eerder al dat Rheinmetall in totaal 300.000 kogels zou maken in zijn fabriek in Nedersaksen.
  • Hiermee wordt een oplossing gezocht voor een van Duitslands kopzorgen: het kon Oekraïne al voorzien van 32 Gepards, die over bijzonder krachtige kanonnen beschikken om toestellen uit de lucht te schieten. Het grote probleem was dat er slechts een beperkt aantal kogels beschikbaar waren. Het van oorsprong Zwitserse Oerlikon beschikte wel over een voorraad, maar Zwitserland stelde zijn veto. Bij wapenleveringen moet het land van oorsprong zelf altijd groen licht geven, maar Zwitserland houdt krampachtig vast aan zijn neutraliteitsprincipe. De levering van deze kogels werd dan ook afgewezen.
  • Voor het fabriceren van nieuwe kogels, staat niets of niemand in Rheinmetalls weg.

Onderliggend: Oekraïne heeft dringend munitie nodig.

  • “De oorlog in Oekraïne slokt een gigantische hoeveelheid munitie op en put de stocks van de geallieerden uit. De huidige snelheid waarmee Oekraïne munitie verschiet ligt veel hoger dan onze huidige productiecapaciteiten. Dit zet onze defensie-industrie onder druk”, vertelde NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg op een persconferentie maandag, aan de vooravond van de bijeenkomst van de Ramstein-coalitie.
  • “Een attritieoorlog wordt een gevecht om logistiek. Ja, we zitten met een uitdaging. Ja, we hebben een probleem, maar we hebben ook een strategie om dat aan te pakken”, vervolgde de Noor. “Het is duidelijk dat we in een logistieke wedloop zitten. Cruciale voorzieningen, zoals munitie, moeten Oekraïne bereiken voor Rusland het momentum kan grijpen voor zijn nieuwe offensief.”
  • Geschat wordt dat Oekraïne elke dag 5.000 artilleriegranaten afvuurt op Russische stellingen. Stoltenberg gaf aan dat de Europese defensiebedrijven hun productie moeten opschalen en versnellen. De productietijd voor artilleriegranaten van een groot kaliber werd al van 28 maanden teruggebracht naar 12.

(evb)

Meer