Duitsland geeft aan te werken aan een reddingsplan voor de energiereus Uniper

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei zondag dat zijn regering de gesprekken over steun aan gasgigant Uniper voortzet. Dat zei hij in een interview met de Duitse staatszender ARD. Zijn regering werkt aan een reddingsplan vergelijkbaar met de steun die luchtvaartmaatschappij Lufthansa ontving tijdens de coronacrisis.

Duitsland wordt zwaar getroffen door een energiecrisis als gevolg van onder meer de oorlog in Oekraïne. Het land is voor zijn energiebevoorrading dan ook enorm afhankelijk van Rusland. Het Oost-Europese land heeft intussen de gasleveringen aan verschillende EU-lidstaten, waaronder Duitsland, volledig of gedeeltelijk opgeschort.

Uniper in de problemen

De hoge energieprijzen treffen niet alleen de gezinnen diep in hun portefeuille. Ook de Duitse energiebedrijven gaan zwaar gebukt onder wat er zich afspeelt op de energiemarkt. Zo zit onder meer de Duitse energiereus Uniper in slechte papieren. Dat bedrijf voert momenteel gesprekken met de Duitse regering over een reddingsplan.

Scholz zei tijdens een interview met ARD dat zijn regering de gesprekken over steun aan Uniper voortzet, en gaf aan dat reddingsinstrumenten die tijdens de pandemie zijn ontwikkeld om grote bedrijven als Lufthansa te redden, opnieuw op tafel liggen.

“Tijdens de laatste crisis hebben wij zeer precieze instrumenten ontwikkeld – en ik heb daar als minister van Financiën op aangedrongen – om ondernemingen te steunen die in de problemen zijn gekomen door omstandigheden waarvoor zij niet verantwoordelijk zijn”, zei hij. “Uniper is een groot bedrijf en we hebben gezegd dat we met het bedrijf gaan samenwerken om te zien wat er gedaan kan worden.”

“Zowel leveranciers als consumenten beschermen”

De bondskanselier voegde eraan toe dat de regering zowel leveranciers als consumenten wil beschermen tegen de sterke stijging van de gasprijzen. “Het is belangrijk om op beide terreinen actief te zijn. Dat doen we trouwens al. De vele leningen die we beschikbaar stellen aan de bedrijven die als (energie)leverancier actief zijn, helpen ervoor te zorgen dat de prijzen nog niet zijn doorgeslagen”, klonk het.

Vorige week heeft de Duitse regering nog een opvallend voorstel gelanceerd om de energiebedrijven te beschermen: de introductie van een gasheffing. Die heffing zou in de plaats komen van een algemene prijsaanpassingsclausule die leveranciers in staat zou stellen zelf prijsverhogingen aan hun klanten door te rekenen.

De regeringsadviseur Veronika Grimm zei onlangs dat de zoektocht naar alternatieven voor gas voor heel wat problemen kan zorgen bij de energieleveranciers als ze de opgelopen kosten niet op tijd kunnen doorrekenen aan de eindgebruiker. “We moeten voorkomen dat nutsbedrijven ten onder gaan als gevolg van liquiditeitstekorten”, zei ze tegenover het Handelsblatt. Volgens haar is staatsteun noodzakelijk.

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.