Olaf Scholz, bondskanselier van Duitsland, kondigde dinsdag aan dat zijn land meer energie zal opwekken via gascentrales. Volgens hem zullen die in de toekomst op waterstof kunnen draaien. Stelt hij de zaken groener voor dan ze in werkelijkheid zijn?
Duitsland gaat nieuwe gascentrales bouwen, maar geeft aan “dat die op termijn zullen draaien op waterstof”: maakt Scholz zich schuldig aan greenwashing?

Waarom is dit belangrijk?
Vorig jaar heeft Duitsland kernenergie voorgoed de rug toegekeerd. Het land zet zwaar in op hernieuwbare energie, althans op lange termijn. Maar omdat dergelijke energiebronnen nog niet levensvatbaar zijn voor de komende jaren, doet Duitsland momenteel nog een beroep op het zeer vervuilende gas.In het nieuws: De komst van nieuwe Duitse gascentrales.
- Scholz kondigde eerder deze week aan dat er nieuwe gascentrales zullen gebouwd worden om elektriciteit op te wekken.
- Die installaties zullen ook op waterstof kunnen draaien, voegde de bondskanselier eraan toe.
De details: Tot 21 gigawatt extra energie opwekken.
- Scholz zei dat de capaciteit van de nieuwe gascentrales 17-21 gigawatt zal bedragen. Een hele grote sprong voorwaarts, want de huidige centrales staan garant voor een capaciteit van 27,5 gigawatt.
- Volgens de plannen van de Duitse regering zullen deze nieuwe centrales niet continu werken. Ze zullen dienen “als back-up”, in periodes waarin er niet genoeg wind of zon is om aan de elektriciteitsvraag van het land te voldoen.
- “We verliezen het doel van de decarbonisatie niet uit het oog. Om het aanbod te stabiliseren, zullen we nieuwe gascentrales bouwen die in de toekomst op waterstof kunnen draaien”, aldus de Duitse bondskanselier.
- Groene waterstof, in theorie, maar die nogal lichtgroen zal zijn omdat een deel ervan zal worden ingevoerd uit (heel) verre landen, waaronder Australië.
- De aankondiging is niet verrassend, aangezien de Duitse strategie al bekend is. Robert Habeck, Duits minister van Economie en Klimaat, had vorige maand al aangekondigd dat zijn regering binnenkort een “groot aantal” gascentrales zou bouwen.
- “We moeten handelen voordat de vraag er is”, klonk het toen.
Een lange weg richting waterstof
Een analyse: Duurzaamheid op de lange baan schuiven?
- Volgens sommige analisten is de manoeuvre van de regering-Scholz onverantwoord. Want ook al horen ze niet continu te draaien en zijn ze ‘waterstof ready’, zullen de nieuwe gascentrales nog een tijdje CO₂ uitstoten.
- Duitsland is sinds vorig jaar overigens ook bezig aan de bouw van lng-terminals om meer vloeibaar aardgas te kunnen invoeren.
- Omdat de productie van elektriciteit via waterstof een proces is dat zich nog niet op grote schaal heeft bewezen, is de kans groot dat de centrales nog een lange tijd – misschien zelfs decennia – op gas zullen draaien.
- Daarmee wordt de kwestie in de schoot van de volgende regeringen geworpen. “Zij worden op die manier gedwongen om de centrales op gas te laten draaien en zullen daardoor forse kritiek krijgen”, betoogt Maxence Cordiez, een Franse ingenieur die werkzaam is bij de Franse Commissie voor Alternatieve Energie en Atoomenergie (CEA), op Twitter.
(mah)