Duitsland: “NAVO laat Rusland haar militaire houding niet bepalen”

Rusland kwam vorige week naar buiten met een lijstje van verzoeken aan het adres van de NAVO. Christine Lambrecht, Duits minister van Defensie, zei tijdens een bezoek aan de Duitse troepen die in Litouwen zijn gestationeerd dat het niet aan Rusland is om de militaire houding van de NAVO te bepalen.

Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie hebben scherp gereageerd op de militaire acties van Rusland aan de grens met Oekraïne. Gevreesd wordt dat Rusland zijn buur wil binnenvallen. De Kremlin spreekt dan weer van militaire trainingen. Na een Europese top vorige week zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat Rusland een zware prijs zal betalen als het Oekraïne binnenvalt.

Een lijst van verzoeken

Rusland reageerde op zijn beurt door vrijdag uit te pakken met een lijst van verzoeken aan het adres van de NAVO. Het land wil onder meer een juridisch bindende garantie dat de alliantie afziet van militaire activiteiten in Oost-Europa en Oekraïne.

“We moeten de huidige spanningen op diplomatiek niveau oplossen, maar we moeten tegelijk geloofwaardige maatregelen nemen die Rusland afschrikken”, zei Lambrecht tijdens haar bezoek aan de Duitse troepen.

De militaire troepen, die drie jaar na de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim door Moskou in 2014 zijn ingezet, zijn bedoeld om een aanval te vertragen en tijd te winnen voor extra NAVO-troepen die naar de frontlinie moeten komen.

Dodelijke wapens

“We zullen de voorstellen van Rusland bespreken… Maar het kan niet zo zijn dat Rusland de NAVO-partners hun houding dicteert, en dat is iets wat we tijdens de besprekingen (volgende week in de NAVO-raad red.) heel duidelijk zullen maken”, aldus de Duitse minister van Defensie.

De Litouwse minister van Defensie Arvydas Anusauskas beschuldigde zondag Rusland ervan een wig te willen drijven in het bondgenootschap, en zei dat de NAVO niet mag toestaan dat Moskou Europa in invloedssferen verdeelt. “We moeten Oekraïne met alle middelen steunen, inclusief het leveren van dodelijke wapens”, klonk het.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.