Duitsland heeft ternauwernood kunnen voorkomen dat de economie voor het derde kwartaal op rij krimpt. Dat is goed nieuws, maar dat betekent niet dat iedereen nu door een roze bril naar de toekomst kijkt. De ondernemers maken zich nog altijd zorgen.
Duitsland kan ternauwernood een nieuwe economische krimp vermijden, maar daarmee zijn nog niet alle problemen van de baan

Waarom is dit belangrijk?
Duitsland, de grootste economie van Europa, maakt een moeilijke tijd door. De economisch motor sputtert al een tijdje. Het is zelfs waarschijnlijk dat de Duitse economie het jaar in het rood zal eindigen.In het nieuws: Na twee kwartalen van negatieve groei stabiliseerde de Duitse economie het voorbije kwartaal, maar het ondernemersvertrouwen zwakt verder af.
De essentie: Cijfers van het Duitse bureau voor Statistiek tonen aan dat het bbp in de maanden april, mei en juni noch is toegenomen, noch is afgenomen. Er is dus sprake van een nulgroei.
- Duitsland kan zo vermijden dat de economie voor het derde kwartaal op rij krimpt. Het Duitse bbp was in het laatste kwartaal van 2022 gekrompen met 0,4 procent en in het eerste kwartaal van 2021 met 0,1 procent.
- Een technische recessie wordt gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen waarin de economie krimpt. Theoretisch gezien, is Duitsland nu uit een recessie geklommen.
Kneusje van de Europese klas
De details: Duitsland mag (in theorie) dan uit de recessie zijn gekomen, maar de stagnatie van de economie blijft een slecht voorteken.
- “De korte- en langetermijnvooruitzichten voor Duitsland zien er allesbehalve rooskleurig uit”, aldus Carsten Brzeski, econoom bij ING. “Zwakke koopkracht, krimpende orderportefeuilles in de industrie, een vertragende Chinese economie en de gevolgen van de meest agressieve monetaire verkrapping in decennia wijzen op een zwakke economische activiteit in Duitsland in de toekomst.”
- De industriële productie steeg in het tweede kwartaal met slechts 0,1 procent.
- De export daalde daarentegen met 1,1 procent, voornamelijk door een kleinere vraag vanuit China.
- De consumptie van huishoudens vertoonde een nulgroei, terwijl de overheidsuitgaven met slechts 0,1 procent stegen.
En nu? Zal Duitsland het jaar afsluiten met rode economische cijfers?
- Op het eerste gezicht zou de particuliere consumptie, in tegenstelling tot de industriële productie, snel moeten stijgen. Dankzij een veerkrachtige arbeidsmarkt, sterke loongroei en lagere inflatie (die wel nog steeds 6,5 procent bedraagt).
- Volgens de meeste analisten zal dit niet genoeg zijn om een verdere daling van het Duitse bbp in het derde kwartaal van het jaar te voorkomen. Eind 2023 wordt een opleving verwacht, maar verwacht wordt dat de groei op het einde van het jaar toch negatief zal zijn: tussen -0,2 en -0,4 procent.
- “Als onze voorspellingen voor de rest van de vier grote economieën in de eurozone kloppen, betekent dit dat Duitsland het slechtst zal presteren”, zegt Melanie Debono, Europees econoom bij Pantheon Macroeconomys, geciteerd door Reuters.
Duitse ondernemers zijn pessimistisch
Opgemerkt: Duitse bedrijven weten dat dit niet het einde van het verhaal is.
- Vrijdag meldde het Ifo-instituut in München dat zijn algemene index voor het ondernemersvertrouwen in een maand tijd met 1,7 punten was gedaald naar 85,7.
- Het is de vierde opeenvolgende daling.
- De Ifo-index bereikte daarmee het laagste niveau sinds oktober vorig jaar, toen het Duitse bbp begon te krimpen.
- De deelindex, waarmee gepeild wordt naar het vertrouwen over de huidige omstandigheden, daalde van 91,4 naar 89. Dat is het laagste niveau sinds augustus 2020.
- De subindex voor de verwachtingen kwam uit op 82,6. Dat was een maand eerder 83,6.
- Duitse bedrijfsleiders zijn vandaag net zo pessimistisch als tijdens de eerste maanden na het begin van de coronapandemie.
(ns)