Duitsland investeert 1 miljard euro in strijd tegen rechts extremisme

De Duitse regering bereidt een aantal maatregelen voor om het rechtse extremisme en racisme aan te pakken. De strategie omvat onder meer een groter hulppakket voor slachtoffers, maar er komen ook wijzigingen in de Duitse strafwet. Verwijzingen naar rassen zullen bovendien uit de Duitse grondwet worden geschrapt. Voor de maatregelen is een pakket van meer dan 1 miljard euro, gespreid over een periode van vier jaar, voorzien.

De nieuwe maatregelen zijn voorbereid door een comité dat bestaat uit de Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar ministers Olaf Scholz en Horst Seehofer, respectievelijk verantwoordelijk voor financiën en binnenlandse zaken.

Hanau

Het comité werd opgericht in maart van dit jaar, na een racistische aanslag op een schishabar in de stad Hanau, waarbij negen mensen om het leven kwamen. Bedoeling van het comité was om de bewustwording over racisme in de samenleving te verbeteren, de preventie en de ondersteuning van de slachtoffers te versterken en gelijke kansen te bevorderen. Het pakket – dat in totaal 89 maatregelen omvat – zal volgende week aan de Duitse regering worden voorgelegd.

Bij de projecten zijn zeven verschillende ministeries betrokken. Annette Widmann-Mauz, Duits commissaris voor integratie, zegt tevreden te zijn over het initiatief, dat volgens haar naar een globale en concrete aanpak streeft.

‘In Duitsland moet elke vierentwintig minuten een extreemrechts misdrijf worden gemeld,’ benadrukt zij. ‘Dat kan niet op die manier verder gaan. Deze maatregelen zijn een duidelijk signaal dat het probleem zal worden aangepakt.’

Onder meer zullen initiatieven worden genomen om racisme en extreemrechts geweld te voorkomen. Daarnaast zal echter ook een grote aandacht worden besteed aan de bescherming van de slachtoffers. ‘Slachtoffers van rechts geweld mogen zich niet alleen gelaten voelen,’ benadrukt Christine Lambrecht, Duits minister van justitie.

Grondwet

Daarbij zal echter ook de Duitse grondwet worden aangepakt. In die grondwet staat uitdrukkelijk dat niemand op basis van geslacht, ras, taal, thuis en afkomst, religieuze of politieke overtuiging mag worden gediscrimineerd of bevoordeeld. De verwijzing naar het ras hoort daarin volgens de Duitse regering echter niet meer thuis. 

‘De Duitse grondwet werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgezet,’ luidt het. ‘Nadat het land met het Nazisme werd geconfronteerd, was het toen zinvol om uitdrukkelijk te vermelden dat niemand op basis van een rassenverschil mocht worden gediscrimineerd. Het concept suggereert echter een verdeling van mensen in categorieën. Dat kan vandaag niet meer worden getolereerd.’

Een werkgroep met specialisten van de Duitse ministeries van justitie en binnenlandse zaken moet volgens Christine Lambrecht terzake een nieuwe formulering uitwerken.

Meer