Een aantal Duitse grootsteden hebben opvallende beslissingen genomen om energie te besparen. Duizenden schijnwerpers, die de monumenten van het land in veel steden belichten, zijn bijvoorbeeld al uitgezet.
In de Duitse hoofdstad Berlijn werden woensdag zo’n 1.400 schijnwerpers uitgezet, die 200 monumenten belichtten. Ook München kondigde diezelfde gelijkaardige maatregelen aan. Daar zou ook de verwarming van openbare gebouwen worden teruggeschroefd.
In Hannover, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen, werd zelfs al de toegang tot warm water in wc’s en douches van openbare gebouwen uitgezet. Het is de eerste stad die zo ver gaat. Ook daar wordt de verwarming gelimiteerd tot 20 graden Celsius en mogen mobiele airconditioners en ventilators niet meer worden gebruikt.
Crèches, scholen, rusthuizen en ziekenhuizen zullen worden vrijgesteld van de maatregelen.
15 procent
De maatregelen worden genomen kort nadat de Europese Commissie eerder deze week een plan voorstelde om het gasverbruik in Europa met 15 procent terug te schroeven. De beslissing werd genomen, zodat het continent voorbereid kan zijn indien de Russische dictator Vladimir Poetin besluit de gaskraan dicht te draaien.
Duitsland, de grootste economie van Europa, is daar bijzonder kwetsbaar voor. Het land importeert zo’n 35 procent van zijn brandstof uit Rusland en genereert bovendien zo’n 15 procent van de elektriciteit door middel van aardgas. Het is dan ook niet verbazend dat Duitsland nu de leiding probeert te nemen op vlak van energiebesparing.
Duitse huishoudens binnenkort ook onder druk
Duitsers betalen hun gasrekeningen in vaste voorschotten, waardoor zij nog niet te maken hebben gehad met de dramatische stijgingen op de internationale gasmarkt. Maar daar komt binnenkort wellicht verandering in: in juni werd een energienoodplan ondertekend, wat nutsbedrijven in staat zal stellen om hoge gasprijzen door te rekenen aan hun klanten. Dat wordt vooral gedaan zodat nutsbedrijven niet failliet zouden gaan.
Daardoor zouden Duitsers binnenkort honderden euro’s per maand kunnen betalen voor gas. De prijs van gas in Europa is dit jaar immers al verdriedubbeld. “We kunnen nog niet zeggen hoeveel gas zal kosten in november, maar het bittere nieuws is wel dat het een paar honderd euro (per maand, red.) zal zijn per gezin”, zei Robert Habeck, de Duitse bondsminister van Economie, aan de BBC.
(kg)