Duitsland keurt begroting voor 2025 goed

Het Duitse kabinet heeft zijn goedkeuring gegeven aan de begroting voor 2025, na maanden van onderhandelingen. De begroting is bedoeld om een aanzienlijke kloof tussen de geraamde uitgaven en inkomsten aan te pakken, die 17 miljard euro (18,55 miljard dollar) bedraagt.

Hoewel Duitsland aan het begin van het jaar een recessie wist te vermijden, is de economische groei trager dan verwacht. Hierdoor heeft de regering moeite om een gat in de begroting te dichten, vergelijkbaar met haar Europese tegenhangers zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

De begroting voor 2025 gaat vergezeld van een financiële planning voor de middellange termijn tot 2028. Dit is cruciaal in het licht van de toezegging van Duitsland om te voldoen aan de minimale uitgavendoelstellingen van de NAVO. Het speciale fonds voor de strijdkrachten, dat is opgericht om deze inspanningen te ondersteunen, zal in 2028 uitgeput zijn.

Duitslands inzet voor NAVO-defensie-uitgaven

Het goedkeuringsproces van de begroting is een belangrijke test geweest voor de Duitse coalitieregering, die vaak wordt bekritiseerd omdat ze wordt gehinderd door interne meningsverschillen. Bij de Europese verkiezingen in juni deden de regeringspartijen in de Duitse regeringscoalitie het slecht, met de extreem-rechtse Alternative für Deutschland als tweede achter de conservatieven.

In 2022 kondigde kanselier Olaf Scholz een “Zeitenwende” aan – Duits voor een historisch keerpunt – met een speciaal fonds van 100 miljard euro om het leger te moderniseren en de NAVO-benchmark van defensie-uitgaven gelijk aan 2 procent van het bruto binnenlands product te halen. Deze toezegging heeft belangrijke gevolgen voor de Duitse begrotingsplanning.

Vermindering militaire steun aan Oekraïne

Bronnen bij het ministerie van Financiën geven aan dat er tegen 2028 een gat van 39 miljard euro is in de reguliere begroting, waarvan 28 miljard euro nodig is om zonder het speciale fonds aan de NAVO-doelstelling te voldoen. Daarnaast zijn er financieringstekorten van 13 miljard euro in zowel 2026 als 2027.

In de begroting voor volgend jaar wordt de militaire steun aan Oekraïne verlaagd. De regering verlaagt de steun van ongeveer 8 miljard euro in 2024 naar 4 miljard euro. Deze verandering wordt weerspiegeld in een ontwerpbegroting die Reuters heeft gezien.

De regering heeft intussen ook een aanvullende begroting voor het lopende jaar goedgekeurd, waarin 11 miljard euro extra wordt geleend. Dit brengt de totale nettolening op 50,3 miljard euro.

Strengere vereisten opgelegd door EU

De Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, heeft een periode van begrotingsconsolidatie geëist na de hogere uitgaven tijdens de COVID-19 pandemie en de recente energiecrisis. Bovendien vereisen nieuwe regels van de Europese Unie strengere aanpassingen dan onder nationale regelgeving, waardoor de begrotingsruimte van Duitsland verder wordt beperkt.

“Ik verwacht dat elke lidstaat zich aan onze begrotingsregels houdt”, zei Lindner maandag voor een vergadering van de EU-ministers van Financiën. “Het is in ons aller belang om de houdbaarheid van onze staatsschuld te handhaven.”

Belangrijkste punten

  • Het Duitse kabinet keurt de begroting voor 2025 goed te midden van budgettaire druk
  • De regering wordt geconfronteerd met financieringstekorten en moet een gat in de begroting dichten
  • De Duitse toezegging om defensie-uitgaven te doen in het kader van de NAVO heeft belangrijke gevolgen voor de begrotingsplanning
  • De militaire hulp aan Oekraïne zal in de begroting van volgend jaar worden verlaagd
  • De regering heeft tevens een aanvullende begroting goedgekeurd met extra leningen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.