Duitsland gaat overstag: Europa mag dan toch Eurofighter-vliegtuigen verkopen aan Saudi-Arabië

Duitsland stemt er uiteindelijk toch mee in om Eurofighter-gevechtsvliegtuigen te verkopen aan Saudi-Arabië. Dat bevestigde Annalena Baerbock, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Het land had eerder nog bezwaren door de mensenrechtenschendingen in Saudi-Arabië.

In het nieuws: Duitsland maakt geen bezwaar meer tegen de verkoop van Eurofighter Typhoon-jets.

  • Saudi-Arabië krijgt groen licht van Duitsland om Eurofighter Typhoon-vliegtuigen aan te kopen. Die gevechtsvliegtuigen zijn een gezamenlijk project van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Italië.
  • Duitsland lag eerder nog dwars over een verkoop aan het Arabische land, maar vindt dat de kaarten nu anders liggen door de oorlog in Gaza en de dreigende onrust elders in het Midden-Oosten.
  • De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, bezoekt deze week de regio. Aan de meegereisde pers verklaarde ze dat Duitsland zijn standpunt heeft gewijzigd: “De wereld, en dan met name hier in het Midden-Oosten, is sindsdien (de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober, red.) een volledig andere plek geworden”, legde ze uit.
  • Het gaat om 48 toestellen waarvan de verkoop nu door kan gaan, een bijkomende bestelling van Saudi-Arabië nadat het land in 2007 al 72 Eurofighters kocht.
  • Echter merkt een Duitse regeringswoordvoerder op dat de deal nog niet definitief is afgeklopt, omdat er nog geen aanbestedingsprocedure is geweest. Dat schrijft Politico.

Frustratie van Airbus

Terugblik: waarom deed Duitsland zo moeilijk?

  • Duitsland was terughoudend ten opzichte van een verkoop doordat het bezorgd was over de mensenrechten in Saudi-Arabië. Daarbij werd de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018 als symbooldossier gebruikt.
    • Khashoggi werd om wille van zijn kritische houding tegenover het regime het zwijgen opgelegd. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten was de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman rechtstreeks betrokken bij de zaak.
  • Ook de Saudische interventie in de burgeroorlog in Jemen en de verdere rol die het land speelde bij de ondersteuning van de Jemenitische president lag gevoelig.
  • De blokkade leidde tot grote frustratie van Airbus, die als constructeur mee in het consortium zit die de Eurofighters maakt. Het bedrijf haalde geregeld uit naar de eigen Duitse regering.

Opgelucht adem halen

Uitgezoomd: Ook andere landen profiteren van de bocht van Duitsland.

  • Naast Airbus is ook het Britse BAE Systems allicht opgelucht. Het heeft namelijk een miljardencontract om onderdelen van de Eurofighter-vliegtuigen in elkaar te monteren in een fabriek in Lancashire. Een opsteker dus ook voor de Britse economie.
  • Ook Frankrijk kan opgelucht adem halen. Hoewel dat land dus geen deel uitmaakt van de groep die Eurofighter-vliegtuigen levert, was men in Parijs wel bezorgd dat een Duits exportveto ook een ander project op de helling zou zetten: het Future Combat Aircraft System. Die nieuwe generatie aan toestellen wordt ontwikkeld door Frankrijk, Duitsland en Spanje.
    • Tegelijk is er nu wel minder kans dat Saudi-Arabië Franse Dassault Rafale-toestellen koopt. Het land had verkondigd dat het dat een geschikt alternatief vond mocht Duitsland niet over de brug komen wat betreft de Eurofighters.
Meer