Duitsland en Frankrijk willen handen in elkaar slaan om concurrentie met SpaceX aan te gaan

Duitsland zou klaar zijn om een nieuwe generatie Franse raketten te steunen om de concurrentie aan te gaan met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Waarom is dit belangrijk?

De ruimtevaartindustrie wordt de voorbije jaren steeds meer gedomineerd door private bedrijven als SpaceX en Rocket Lab. Zij zijn er de jongste jaren in geslaagd om de prijs per vlucht aanzienlijk te drukken, voornamelijk door de ontwikkeling van herbruikbare raketten. Ruimteagentschappen doorheen de wereld beginnen nu in te zien dat zij zich moeten aanpassen aan dit nieuwe paradigma.

De essentie: Duitsland wil toekomstige projecten van ArianeGroup steunen, een samenwerkingsverband tussen vliegtuigbouwer Airbus en de Franse multinational Safran. Dat vertelden personen met kennis van de zaak aan persagentschap Bloomberg.

  • Het land wil meer bepaald de ontwikkeling van de zevende generatie Arianeraketten steunen. Dat zijn de belangrijkste lanceervoertuigen van het Europese Ruimteagentschap ESA. 
  • Momenteel is het ESA volop bezig met de ontwikkeling van de zesde generatie, de Ariane 6. De eerste raket van dat model moet in 2023 gelanceerd worden.
  • Over de opvolger daarvan, de Ariane 7, is nog weinig bekend. Zowel ArianeGroup als vertegenwoordigers van beide betrokken landen weigerden commentaar te verschaffen aan Bloomberg.

Herbruikbare raketten

Belangrijk: Een samenwerking op de langere termijn is voor Europa belangrijk om competitief te blijven.

  • De ontwikkeling van de Ariane 6 verloopt moeizamer dan verwacht. Oorspronkelijk moest de raket in 2020 voor het eerst de ruimte ingaan, maar dat is al meermaals uitgesteld.
  • Europa dreigt daardoor steeds afhankelijker te worden van SpaceX voor lanceringen. Twee belangrijke missies zullen de komende jaren alvast met SpaceX-raketten worden uitgevoerd, in plaats van het oorspronkelijke plan om Arianeraketten te gebruiken. 
  • De raketten van Musks bedrijf bieden een aantal belangrijke voordelen. Het voornaamste is dat lanceringen een stuk goedkoper zijn, omdat de Falcon 9-raketten van SpaceX deels herbruikbaar zijn.
  • De Ariane 5, het huidige vlaggenschip van ArianeSpace, is niet herbruikbaar. Ook de volgende generatie zal dat niet zijn. Het ESA wil binnenkort wel een volledig herbruikbare rakettrap ontwikkelen, SUSIE (kort voor Smart Upper Stage for Innovative Exploration).

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.