Key takeaways
- De economische situatie in Duitsland is de afgelopen maanden aanzienlijk verslechterd door hoge energieprijzen en buitensporige bureaucratie.
- Het ambitieuze klimaatbeleid van de regering heeft bijgedragen aan de economische problemen, vooral in de auto-industrie.
- Het aantal bedrijfsinsolventies neemt sterk toe, met momenteel 66 procent meer aanvragen dan vóór de pandemie.
De economische situatie in Duitsland is de afgelopen maanden aanzienlijk verslechterd, met een groei die achterblijft bij die van de meeste andere OESO-landen. Verschillende grote Duitse bedrijven hebben de hoge energieprijzen en buitensporige bureaucratie aangehaald als redenen om banen te schrappen en investeringen naar elders te verplaatsen. BASF, ooit ’s werelds grootste chemiebedrijf, reduceert zijn personeelsbestand in Duitsland en verplaatst miljarden naar China. Ook ThyssenKrupp, een toonaangevende staalfabrikant, is van plan om 11.000 werknemers te ontslaan nadat het overheidssubsidies heeft ontvangen die afhankelijk zijn van de overgang naar de productie van “groen staal” op basis van waterstof, een proces dat economisch niet levensvatbaar wordt geacht.
Deze problemen worden weerspiegeld in een sterke toename van het aantal insolventies bij bedrijven, met momenteel 66 procent meer aanvragen dan vóór de pandemie. Uit een studie van EY blijkt dat de buitenlandse investeringen in Duitsland afnemen, voor het zesde jaar op rij en met het laagste punt sinds 2013. Analisten wijten deze trend aan het Duitse energiebeleid, hoge arbeidskosten, bureaucratische hindernissen en onzekere economische vooruitzichten.
Oorzaken van economische problemen
Het ambitieuze klimaatbeleid van de regering, dat naar schatting tussen de 1,8 biljoen en 6 biljoen euro zal kosten, heeft ook bijgedragen aan de economische ellende. De verplichte verschuiving naar elektrische voertuigen (e-mobiliteit) onder het EU-verbod op auto’s met verbrandingsmotoren heeft de Duitse auto-industrie zwaar getroffen. Volkswagen heeft ontslagen en fabriekssluitingen aangekondigd in Duitsland, terwijl grote toeleveranciers zoals ZF, Continental en Bosch ook hun personeelsbestand inkrimpen.
Bovendien is de woningbouw in Duitsland ingestort door een combinatie van toenemende immigratie en een overvloed aan bouwvoorschriften die gericht zijn op klimaatvriendelijkheid, maar resulteren in exorbitante kosten. De wortels van deze problemen liggen bij de regering van Angela Merkel, die er niet in slaagde om zinvolle hervormingen door te voeren die verder gingen dan de hervormingen van haar voorganger, Gerhard Schröder. Haar energiebeleid, in het bijzonder de sluiting van kerncentrales, heeft ertoe geleid dat Duitsland afhankelijk is van geïmporteerde kernenergie en kolengestookte elektriciteit, terwijl ze het fracken in eigen land verbiedt, maar LNG importeert uit de Verenigde Staten.
Waarschuwing
Ondanks zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen staat Duitsland slechts op de zevende plaats van de wereldwijde klimaatveranderingsprestatie-index, achter landen als Groot-Brittannië. Ook hebben de open grenzen en genereuze sociale uitkeringen het sociale stelsel van Duitsland onder druk gezet. 64 procent van de mensen die een uitkering ontvangen heeft een migratieachtergrond, wat leidt tot stijgende misdaadcijfers. In plaats van een voorbeeld te zijn voor de wereld, is Duitsland een waarschuwend voorbeeld geworden, dat de valkuilen laat zien van een planeconomie die politieke agenda’s prioriteit geeft boven marktwerking en de vraag van de consument.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!