Steeds meer bedrijven die in Duitsland actief zijn, overwegen hun activiteiten naar het buitenland te verplaatsen. Onder de meest dringende uitdagingen noemen bijna twee derde van de bedrijven de energie- en grondstofprijzen in het licht van de inflatie.
De grootste economie van Europa in gevaar: inflatie doet Duitse bedrijven elders kijken
Waarom is dit belangrijk?
De economische situatie in Duitsland verandert snel, met bedrijven die overwegen te verplaatsen, aanhoudende energie-uitdagingen en zorgwekkende economische voorspellingen. De maatregelen die de Verenigde Staten nemen en de behoefte aan regeringshervormingen dragen bij aan de onzekerheid.In het nieuws: Volgens een studie van de Federatie van Duitse Bedrijven (BDI) geciteerd door Euractiv, kiezen steeds meer bedrijven ervoor om banen en productie naar het buitenland te verplaatsen.
- 16 Procent van de middelgrote bedrijven heeft al stappen in die richting ondernomen.
- Maar vooral 30 procent van de bedrijven overweegt deze stap te volgen.
Waarom? De grootste economie van Europa staat voor vele economische uitdagingen:
- De energie- en grondstofprijzen worden beschouwd als de meest urgente uitdagingen.
- De elektriciteitsprijzen voor bedrijven moeten dalen om het succes van de groene transformatie van bedrijven te waarborgen, aldus de voorzitter van de BDI, Siegfried Russwurm.
- Politici hebben de verantwoordelijkheid om de omstandigheden voor bedrijven in Duitsland te verbeteren, benadrukt hij.
- Er zijn ook zorgen ontstaan nadat de Verenigde Staten hun Inflation Reduction Act hebben bekendgemaakt, waarin royale subsidies worden aangeboden aan de groene industrie.
- Tesla heeft al enkele van zijn ambitieuze plannen om zijn grootste batterijfabriek nabij Berlijn te bouwen geannuleerd en heeft ervoor gekozen zich te concentreren op de Amerikaanse markt, ver weg van de stijgende energieprijzen in Duitsland.
- Deze beslissing getuigt van zorgen over de Duitse economie en haar wereldwijde concurrentievermogen.
De gevolgen: De economische vooruitzichten zijn verre van rooskleurig voor onze buren.
- De Europese Commissie voorspelt een trage groei voor Duitsland in 2023, met een stijging van het BBP van 0,2 procent, vergeleken met 0,8 procent voor de EU en 0,9 procent voor de eurozone.
- Hoge energiekosten en EU-koolstofprijzen worden genoemd als de belangrijkste obstakels voor zakelijke ontwikkeling in het land.
- Voeg daarbij het recente slechte nieuws dat Duitsland in een recessie is beland, in tegenstelling tot de voorspellingen van analisten.
Regeringsmaatregelen en hervormingen
Actie-reactie: Om een zekere uittocht te voorkomen die het Duitse schip nog verder zou doen kapseizen, stelt minister van Economie, Robert Habeck, maatregelen voor om de elektriciteitsprijs voor bedrijven te verlagen.
- Hij kondigt ook een programma aan voor “gedifferentieerde koolstofcontracten” om de overgang naar koolstofneutrale productieprocessen te ondersteunen.
- Aan de andere kant is de Federatie van Duitse Bedrijven van mening dat er meer alomvattende hervormingen nodig zijn.
- Ze pleiten voor het verminderen van administratieve beperkingen en het invoeren van gerichte belastingverlagingen om investeringen aan te moedigen.
Om te volgen: Het is niet zeker of de wensen van de Federatie van Duitse Bedrijven de minister van Economie zullen bevallen. In deze aangekondigde krachtmeting is er veel op het spel: het behouden van bedrijven in Duitsland en ervoor zorgen dat ze een cruciale motor blijven voor de economie. Het lot van de Duitse economie rust op het vermogen van beleidsmakers om een evenwicht te vinden tussen de belangen van bedrijven en de behoeften van het land.
(as/nd)