President Europese Investeringsbank geeft Duitsland veeg uit de pan voor naïeve houding tegenover China

President Europese Investeringsbank geeft Duitsland veeg uit de pan voor naïeve houding tegenover China
Olaf Scholz (l) en Xi Jinping (r) — foto: Getty

Duits bondskanselier Olaf Scholz ligt onder vuur sinds hij toestond dat China een deel van de haven van Hamburg in handen kreeg, en daarna doodleuk een blitzbezoek aan Beijing bracht. Over de positieve houding van Duitsland tegenover het CCP-regime is de president van de Europese Investeringsbank (EIB), Werner Hoyer, hoegenaamd niet te spreken.

Waarom is dit belangrijk?

De energiecrisis in Europa die volgde op het uitbreken van de oorlog in Oekraïne toonde aan hoe naïef sommige landen - onder aanvoering van Duitsland - waren geweest door zich afhankelijk te maken van een land als Rusland. Toch lijkt Olaf Scholz dezelfde fouten te maken met China.

In het nieuws: EIB-president neemt Duitsland onder vuur

  • In een toespraak tijdens een evenement van de Konrad Adenauer Stiftung-denktank, hekelde Werner Hoyer de relatie van Duitsland met China, zo meldt Politico.
  • De wijze waarop de grootste economie van Europa zichzelf in een afhankelijkheidspositie van China aan het manoeuvreren is, doet denken aan de Duitse energieband met Rusland, de oorzaak van de Europese energiecrisis.

Merkel, lithium, liberale democratie

De citaten: Hoyer vergeet ook Merkel niet.

  • “We kunnen niet naïef zijn door te denken dat we voldoende controle over onze kritieke infrastructuur zullen behouden als deze in handen is van autocratische leiders. Onze kritieke infrastructuur – elektriciteitsnetten, gasopslag- en distributienetwerken, communicatienetwerken, havens, spoorwegen en wegen – zijn allemaal van strategisch belang. Ze mogen nooit in handen vallen van Rusland of China”, zei hij, verwijzend naar de recente overname door een Chinese groep van een belangrijke terminal in de haven van Hamburg, de grootste van Duitsland.
  • “Helaas hebben groene en digitale innovaties in Europa ook te maken met afhankelijkheden die we niet uit het oog mogen verliezen… Wij betrekken veel van ons lithium uit China, ook al liggen sommige vindplaatsen in Europa, bijvoorbeeld in de Rijnvallei”, klonk het verder.
  • “Onder leiding van Duitsland heeft Europa tijdens de eurocrisis de verkoop van de strategische haven van Piraeus aan China toegestaan”, aldus nog Hoyer. “Sindsdien heeft Xi herhaaldelijk verklaard dat hij de Verenigde Staten als wereldmacht wil inhalen en niet alleen Afrika en Azië, maar ook Europa economisch onder controle wil krijgen.”
  • “Onder leider Xi Jinping, die zijn macht consolideerde op het recente partijcongres, ziet China zichzelf als het meest effectieve model voor de creatie van welvaart, juist vanwege zijn autoritaire leiderschap. Sinds het midden van de jaren 2010 werkt het land aan het creëren van afhankelijkheden over de hele wereld, door de bouw, exploitatie en controle van kritieke infrastructuur”, zo betoogde de bankier.
  • Voor Hoyer zijn de keuzes die worden gemaakt vergelijkbaar met de fouten die de afgelopen decennia zijn gemaakt.
    • “Te lang hebben we in Europa, en met name in Duitsland, de illusie gehad dat na de val van de Berlijnse Muur de westerse liberale democratie voor altijd zou zegevieren en het samenlevingsmodel voor de hele wereld zou worden”, aldus de EIB-baas.

Genoteerd: Hoyer had een politieke carrière in Duitsland bij de FDP, die een veel strengere houding aanneemt tegenover China dan Scholz’ SPD.

Niet naïef?

Maar: ondanks de kritiek houdt de Duitse regering vol dat zij niet naïef is.

  • De opmerkingen van Hoyer hebben onder meer betrekking op de recente verwerving van een belang van 24,99 procent in een belangrijke containerterminal (CTT) in de Hamburgse haven door de Chinese Cosco Group.
  • Ten minste zes Duitse ministers waren tegen die overeenkomst.
  • Scholz deed echter veel moeite om ervoor te zorgen dat de deal doorging, en uiteindelijk werd de overeenkomst met enkele aanpassingen afgerond. Enkele dagen later ging de Duitse bondskanselier naar Beijing…

Verder: haven van Hamburg, ja, een microchipfabriek, nee

  • Op woensdag maakte het Duitse ministerie van Economie bekend zich te verzetten tegen de verkoop van Elmos, een microchipfabriek in Dortmund, aan Silex, een Zweedse dochteronderneming van een Chinese micro-elektronicagroep.
  • “We moeten heel voorzichtig zijn met bedrijfsovernames als het gaat om belangrijke infrastructuur of als het risico bestaat dat technologie weglekt naar niet-Europese kopers. Met name in de halfgeleidersector is het voor ons belangrijk de technologische en economische soevereiniteit van Duitsland en Europa te beschermen. Natuurlijk is en blijft Duitsland een open investeringslocatie, maar we zijn ook niet naïef”, verklaarde de bevoegde minister, Robert Habeck.
  • De directie van Elmos is verbolgen en heeft aangegeven te overwegen juridische stappen te ondernemen.

(lb/as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.