Duitse gasvoorraad bereikt belangrijke mijlpaal twee weken sneller dan verwacht

De Duitse faciliteiten voor de opslag van gas zijn nu voor 75 procent gevuld. Dat is goed nieuws voor de bondsrepubliek: het land verwachtte die mijlpaal pas eind augustus te halen.

“Het doel van het eerste stadium werd bereikt”, zei Klaus Müller, voorzitter van de Bundesnetzagentur, de Duitse regelgever rond elektriciteit, gas, telecommunicatie, post en spoorwegen, op Twitter. “De gasopslag bevindt zich met 183.386 TWh al op 75,43 procent en dus vroeger dan vereist.” 

Volgens Müller is het volgende doel om de voorraad tot 85 procent aan te vullen voor 1 oktober. Daarna moet op 1 november ten slotte 95 procent van de capaciteit worden benut. 

Dat de gasvoorraden gevuld raken, zal cruciaal zijn om de winter te doorstaan. De energieprijzen hebben ongekende hoogtes bereikt, voornamelijk door de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne, waardoor Duitsland en andere Europese landen zich genoodzaakt zien om energiebesparingsmaatregelen te nemen. 

Rusland heeft bovendien de hoeveelheid aardgas die door Nord Stream 1, de belangrijke pijplijn naar Duitsland, afgebouwd naar slechts 20 procent van de normale capaciteit. 

Volgens het Kremlin komt dat door een technische probleem, maar Duitsland beweert dat dit slechts een voorwendsel zou zijn om druk te zetten op Europa. Dictator Poetin zou zich vergelden omwille van de westerse sancties, door de verminderde gasleveringen als wapen te gebruiken. 

Gasvoorraad nog altijd beperkt

Daardoor kan, zelfs als Duitsland zijn doel van 95 procent behaalt, de gasvoorraad tegen maart of april al op zijn. Dat zegt Sebastian Bleschke, directeur bij de Duitse gasopslagfaciliteit Ines, aan Bloomberg. “Als Rusland de gasleveringen volledig stop, zal dat zelfs eerder zijn”, meent Bleschke.

De Duitse opslag van gas kan ook in andere Europese landen de crisis verergeren. Hoewel de bondsrepubliek een van de grootste importeurs van Russisch gas is, is het tegelijkertijd ook een grote exporteur. Doordat de crisis dreigt, heeft vicekanselier Robert Habeck in juni echter al gezegd dat Duitsland maar op één manier een tekort op eigen bodem kan voorkomen: stoppen met gasreserves naar de buurlanden te sturen.

Sommige Europese landen, zoals Denemarken, dat momenteel te kampen heeft met een verminderde gasproductie, zijn sterk afhankelijk van uit Duitsland geïmporteerd aardgas. Het land importeert maar liefst 75 procent van zijn gas vanuit de bondsrepubliek. 

(fjc)

Meer