Duitse wapenfabrikant Heckler & Koch in Franse handen

De Duitse wapenfabrikant Heckler & Koch is overgenomen door de Franse zakenman Nicolas Walewski. Diens holdingmaatschappij Compagnie du Developpement de l’Eau (CDE) heeft van de Duitse regering groen licht gekregen voor de aankoop van een meerderheidsbelang, bevestigde de wapenfabrikant.

Heckler & Koch is vooral bekend als fabrikant van handvuurwapens, aanvalsgeweren en machinegeweren die bij veel legers tot de standaarduitrusting behoren. In de aanloop naar de overname door Walewski ruziede hij met de grootaandeelhouder Andreas Heeschen, die de Duitse firma in 2002 overnam van het Britse defensie- en luchtvaartconcern BAE Systems.

Onder Heeschen stak Heckler & Koch zich in schulden met hoge rentes om te investeren in vliegtuig- en scheepsbouw en een tuingereedschapsbedrijf. Al die pogingen om andere markten aan te boren flopten. Walewski probeerde in december vorig jaar tevergeefs Heeschens benoeming tot de raad van commissarissen te verhinderen. Wel kreeg zijn CDE vier jaar eerder aandelen van Heckler & Koch als onderpand toegezegd voor een lening van Heeschen.

Zoals nu blijkt heeft Walewski definitief het merendeel van alle aandelen van de wapenfirma in handen. Hoe groot dat belang precies is, maakte Heckler & Koch niet bekend. De Franse zakenman moest ondanks bij een ander Duits bedrijf zijn verlies nemen.

Walewski’s investeringsmaatschappij Alken Asset Management verkocht onlangs alle sterk in waarde gedaalde aandelen in betalingsverwerker Wirecard, dat faillissement aanvroeg nadat een groot boekhoudschandaal aan het licht was gekomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20