Duitse Lilium toont vliegende auto die vijf mensen kan vervoeren

Het Duitse merk wil tegen 2025 een netwerk van luchttaxi’s uitbouwen en zoekt nog investeerders.

Aan honderd kilometer per uur zoeft het prototype van een Lilium vliegende auto door de lucht. Dat is te zien op beelden die de Duitse start-up heeft vrijgegeven. De jet zal op termijn vijf mensen kunnen dragen en fungeren als een soort taxi.

Eerste testen afgerond

Met de beelden kondigt Lilium het afronden van de eerste testfase van zijn vliegende auto’s aan. CEO Remo Gerber zegt: ‘Er zijn al honderden testen geweest. Het is al een beetje normaal geworden om ze te zien vliegen. Maar we zijn erg blij om dit aan de wereld te kunnen laten zien.’

De vliegende auto van Lilium is bijzonder omdat hij aangedreven wordt door elektrische jets. Hij kan verticaal opstijgen, waarna de 36 jets draaien en de auto voorwaarts stuwen. Passagiers sturen niet zelf, dat gebeurt vanop de grond. Bestuurders krijgen software mee die voorspelt hoe de jet zich gedraagt in de lucht en hoe die zal reageren op het weer.

Airtaxi

Uiteindelijk is het de bedoeling dat Lilium een airtaxibedrijf wordt. De firma wil voor een richtprijs van 70 dollar New Yorkers van het centrum naar de luchthaven brengen. De rit zal in een ideaal scenario zes minuten duren.

Daarvoor moet de productie sterk stijgen. Lilium heeft een nieuwe fabriek geopend in Munchen en gaat daar honderden jets per jaar fabriceren. Momenteel wordt Lilium financieel gesteund door Chinese technologiereus Tencent en het Londense tech-investeerder Atomico.

Dit is de allereerste vlucht van een Lilium, in 2017

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.