Het Duitse energiebedrijf RWE neemt de gasgestookte Magnumcentrale in de Nederlandse Eemshaven over van het Zweedse Vattenfall. De deal waardeert de centrale op 500 miljoen euro. RWE wil de moderne gascentrale doen omschakelen naar waterstof.
Duitse energiereus RWE neemt een van de grootste Nederlandse elektriciteitscentrales over; heeft grootse plannen met waterstof

Waarom is dit belangrijk?
Veel bedrijven zien groene waterstof - of waterstof geproduceerd uit hernieuwbare energie - als de sleutel om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te helpen verminderen. De industrie staat niettemin nog in de kinderschoenen.Het grootste nutsbedrijf van Duitsland zegt dat de deal voor de centrale uit 2013 met een vermogen van 1,4 gigawatt (GW) eind september zal worden gesloten. Naast de gascentrale verwerft RWE ook een zonnepark dat op hetzelfde terrein ligt. Die groene energie-installatie kan bijna 6 megawatt (MW) genereren.
“Met de Magnum-transactie verwerven wij een ultramoderne en reeds waterstofklare centrale“, opperde bestuursvoorzitter Roger Miesen.
Het Zweedse energieconcern Vattenfall zette de centrale in de etalage. Vattenfall wil de fossiele brandstoffen in zijn activiteiten geleidelijk afschaffen en zich concentreren op investeringen voor de energietransitie, zoals windmolenparken op zee, en stadsverwarming en -koeling.
De centrale bevindt zich in de Eemshaven, een overslaghaven in de energierijke Nederlandse provincie Groningen. Deze hele regio speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van onze noorderburen.
Waterstof
Volgens de Duitse energiegigant kan de centrale via relatief kleine aanpassingen geschikt gemaakt worden voor waterstof. Er zijn namelijk drie turbines die de switch kunnen maken, schrijft De Volkskrant. In de installatie, die nu volledig op de fossiele brandstof aardgas loopt, moet stap voor stap meer groene waterstof gebruikt worden. Zo kan op termijn volledig emissieloos gedraaid worden.
De gascentrale bevindt zich dicht bij een grote steenkool- en biomassacentrale van RWE. Het nutsbedrijf heeft daarom nog grootsere plannen. “Het gebruik van de centrale in combinatie met onze bestaande elektriciteitscentrale in de Eemshaven, stelt RWE in staat de Eemshaven uit te bouwen tot een van de toonaangevende energie- en waterstofhubs in Noordwest-Europa”, klinkt het.
De Duitsers willen de CO2-uitstoot van hun steenkool- en biomassacentrale mogelijk opbergen in lege gasvelden in de Noordzee. Hierdoor zou ook die centrale klimaatneutraal kunnen opereren.
“Meer gas nodig”
RWE, dat nu tot de grootste spelers op het gebied van duurzame energie in Europa behoort, heeft al meermaals aangehaald dat er meer gasgestookte capaciteit nodig zal zijn om de energietransitiekloof naar zonne- en windenergie te overbruggen.
RWE heeft tegen 2030 ongeveer 5 miljard euro uitgetrokken om zijn plan van “flexibele opwekking”, dat zowel gasgestookte centrales als waterstof omvat, ten uitvoer te brengen. In totaal plant het bedrijf 50 miljard euro aan bruto-investeringen tegen 2030.
(ns)