Key takeaways
- De Duitse economie heeft te kampen met stagnatie als gevolg van de handelsoorlog van Donald Trump.
- Habeck benadrukte dat het handelsbeleid van de VS rechtstreeks van invloed is op de exportgerichte economie van Duitsland en tussen 0,25 en 0,5 procentpunt van de groei in 2025 kost.
- Duitsland is vastbesloten om toekomstige afhankelijkheid van één leverancier voor essentiële sectoren zoals micro-elektronica, batterijen en farmaceutische producten te vermijden.
De Duitse economie wordt geconfronteerd met stagnatie en de regering heeft haar groeiprognoses naar beneden bijgesteld vanwege de impact van de handelsoorlog van Donald Trump.
Deze economische vertraging volgt op twee jaar recessie en markeert een periode van minimale groei sinds 2018. In januari voorspelde de vicekanselier en minister van Economie, Robert Habeck, een bescheiden groei van 0,3 procent in 2025, na recessies in 2024 (-0,2 procent) en 2023 (-0,1 procent).
Invloed van handelsoorlog op Duitse economie
De Duitse economie worstelt echter met een ongekende industriële crisis en structurele uitdagingen, die nog verergerd worden door de tarieven van Trump op geïmporteerde goederen. Habeck benadrukte dat het handelsbeleid van de VS en het opleggen van tarieven rechtstreeks van invloed zijn op de exportgerichte Duitse economie.
De acties van de VS zullen Duitsland volgens de minister tussen 0,25 en 0,5 procentpunt groei kosten in 2025. Hoewel er een tijdelijke pauze is ingelast voor sommige extra heffingen, blijven er zorgen bestaan omdat deze handelsbelemmeringen aanzienlijke gevolgen hebben voor cruciale sectoren zoals auto’s en staal.
Duitslands antwoord en toekomstplannen
Habeck pleitte ervoor om met de VS te onderhandelen om oplossingen te vinden en tegelijkertijd bereid te blijven om vergeldingsmaatregelen te nemen als dat nodig is. De aftredende regering onder leiding van Olaf Scholz staat voor een uitdagend economisch landschap dat wordt gekenmerkt door herhaalde crises – van de Covid-19 pandemie tot de invasie in Oekraïne, die de energieprijzen heeft opgedreven en de wereldhandel heeft beïnvloed.
Habeck erkende de fundamentele verschuiving in het economische paradigma en benadrukte de lessen die geleerd zijn uit de energiecrisis van 2022. Duitsland is vastbesloten om toekomstige afhankelijkheid van één leverancier te vermijden, vooral voor essentiële sectoren zoals micro-elektronica, batterijen en farmaceutica.
Vooruitzichten en investeringsplannen
Ondanks dat Habeck de groeiprognoses voor 2026 naar beneden heeft bijgesteld, verwacht hij een “inhaaleffect” in de toekomst dankzij de gecontroleerde inflatie en het verwachte herstel van de particuliere consumptie. De regering vertrouwt ook op een substantieel investeringsplan van honderden miljarden euro’s om de defensie te versterken en de infrastructuur de komende jaren te moderniseren.
Het zal echter enige tijd duren voordat deze voordelen werkelijkheid worden, zoals de Duitse centrale bank in haar maandelijkse bulletin waarschuwt. De concurrentie van China en de hoge energieprijzen blijven wegen op de groeivooruitzichten.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!