“Hele business model van Duitse economie staat onder druk”

Nog verontrustender dan de vaststelling dat de Duitse economie in een recessie is beland, is dat er noch op korte, noch op middellange termijn uitzicht is op beterschap, zegt ING-econoom Carsten Brzeski in een gesprek met Business AM.


Luister naar Carsten Brzeski van ING Duitsland:


In het nieuws: Vorige week werd officieel dat Duitsland in een recessie – minstens twee kwartalen van economische krimp, is beland.

  • “Wat eigenlijk nog veel belangrijker is, is dat het hele Duitse business model van de economie, dat afhankelijk was van goedkope energie uit Rusland, van heel veel uitvoeren naar de rest van de wereld, dat dit nu enorm onder druk staat”, waarschuwt Brzeski.
  • “Dat is een verlies aan welvaart. Als productie nu naar landen gaat die gewoon goedkoper zijn of die meer grondstoffen hebben – en dat gebeurt nu voor een gedeelte richting Azië en de VS – dan verliest Duitsland echt economische welvaart.”

Een sombere voorspelling: Brzeski verwacht geen echt duidelijk herstel.

  • “Als je op korte termijn kijkt, dan is er heel veel wind tegen voor de Duitse, maar ook de Europese economieën. Denk aan de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank. Denk toch ook aan het feit dat dat China steeds meer in staat is om alle spullen zelf te produceren die zij vroeger vanuit Europa kochten. Denk daarbij ook aan dat Amerika zeer waarschijnlijk richting in een recessie loopt. Nou, dat is op korte termijn al heel veel wind tegen.”
  • “Dan komt daarbovenop – en dat geldt vooral voor Duitsland, maar ook voor andere Europese landen: de energietransitie is nog helemaal niet klaar. Duitsland heeft enorme achterstand op het gebied van digitalisering en modernisering van zijn infrastructuur. Dit alles gaat in de eerstkomende jaren niet leiden tot een sterke groei. Ik vrees dat wij regelmatig zullen praten over stagnatie. Geen eindeloze recessie, maar toch altijd weer een stagnatie.”
Meer