De Duitse economie laat in het tweede kwartaal onverwacht een lichte krimp zien. De locomotief van de eurozone sputtert zo alweer, na de heropleving in het jaarbegin.
Duitse economie nog niet uit de zorgen

Waarom is dit belangrijk?
Duitsland is de grootste economie van de eurozone en belangrijke handelspartner van België. Een Duitse krimp is dus ook slecht nieuws voor de Belgische exportbedrijven.In het nieuws: De groei van de Duitse economie is weer weggesmolten, zo blijkt uit de cijfers van statistiekenbureau Destatis. Na een hoopgevend eerste kwartaal (0,2 procent groei tegenover het vorige kwartaal) komt de Duitse economie in het tweede kwartaal uit op een krimp met 0,1 procent.
Achterblijver van de eurozone
Meer analyse: De omvang van de Duitse economie is momenteel kleiner dan twee jaar geleden.
- Het hoopgevende nieuws van het eerste kwartaal was wellicht wat misleidend, analyseert ING-econoom Carsten Brzeski. “In werkelijkheid werd de bbp-groei in het eerste kwartaal gedreven door het milde winterweer en een neerwaartse bijstelling van het vierde kwartaal. Het was dus vanaf het begin geen duurzaam en gezond groeiverhaal.”
- En ook: “Al met al bevestigen de gegevens van vandaag opnieuw dat Duitsland de groeiachterblijver van de eurozone is. Gevangen tussen cyclische en structurele tegenwinden is er geen gemakkelijke uitweg uit deze langdurige stagnatie.”
- De hele eurozone komt uit op 0,3 procent kwartaal-op-kwartaalgroei, zo maakte Eurostat bekend. Terwijl Duitsland met een krimpende economie kampt, is er wel groei in Frankrijk, Spanje en Italië. In Ierland is er zelfs een spectaculaire groei met 1,2 procent tegenover het vorige kwartaal geregistreerd.
- “Het industriezware Duitsland stelde teleur omdat de verwerkende industrie zwak blijft”, schrijft de denktank Oxford Economics in een eerste reactie. “De positieve verrassingen in Frankrijk en Spanje kwamen er door een dalende invoer, wat aangeeft dat het herstel nog steeds kracht mist.”
