Duitse consumentenautoriteiten overspoeld met klachten over ‘krimpflatie’

Duitse consumenten beginnen de krimpflatie, heimelijke pogingen om prijsstijgingen te verdoezelen door de inhoud van verpakkingen kleiner te maken terwijl de prijs hetzelfde blijft, beu te worden. Consumentenorganisaties kregen de voorbije weken te kampen met honderden klachten van boze klanten.

Dat zou voornamelijk gaan over voedselproducten. De stijgende prijzen in die sector zijn de tweede grootste drijfveer van de inflatie in het land, na energie. De voedselprijzen in Duitsland stegen in juli met 14 procent tegenover het jaar ervoor, bijna het dubbele van de algemene inflatie, die 7,5 procent bedroeg. 

Daardoor worden vooral huishoudens met lage inkomsten getroffen. Door de hoge energie- en voedselprijzen komen zij steeds vaker in de financiële problemen, wat nog wordt verergerd door de nazinderende gevolgen van de COVID-pandemie. 

“Dramatische stijgingen”

Volgens de consumentenautoriteiten van Duitsland zijn de prijsstijgingen van een groot aantal producten verdoezeld door kleinere verpakkingen. De verpakking van aardappelchips van het merk Funny Frisch bevat nu bijvoorbeeld 20 procent minder chips, terwijl de dozen van sommige margarinemerken zelfs 25 procent kleiner zijn geworden. De situatie is zo erg, dat de organisatie een lijst van getroffen producten heeft samengesteld en gepubliceerd.

De krimpflatie zou in de komende maanden nog erger worden, vertelt Armin Valet, een voedingsspecialist bij de consumentenautoriteit in Hamburg, aan Bloomberg. “Wat we nu zien, is nog maar het begin”, vertelt hij. “”De ervaring leert dat in de herfst, de winter en begin volgend jaar veel gebruik zal worden gemaakt van deze krimpzwendel.”

Krimpflatie wordt mee in de cijfers gerekend

Hoewel steeds meer bedrijven de tactiek toepassen, is het Duitse statistiekbureau zich maar al te goed bewust van krimpflatie. Dat wordt meteen meegenomen in de cijfers. Statistici kijken immers niet enkel naar de kostprijzen van producten, maar ook naar de verhandelde volumes om de inflatie te berekenen.

De inflatie in het land bedroeg in juli 7,5 procent, een stuk lager dan het gemiddelde in de Europese Unie, maar nog altijd zeer significant. De hoogste stijging kon zich optekenen bij de Duitse energieprijzen: die stegen met 35 procent tegenover juli 2021. Volgens een analyse van Bloomberg zal de inflatie in het land dit kwartaal een piek van 9,1 procent bereiken, waarna een gestage daling zal volgen.

Meer