Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 22 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Duitse bank rekent negatieve rente op spaargeld vanaf 0,01 euro

Logo Business AM
Economie

20/11/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Markus Scholz / Picture Alliance

De Duitse Volksbank Raiffeisenbank uit München gaat de negatieve rentevoeten aan zijn klanten doorrekenen vanaf een inleg van… 0,01 euro.

De voorbije maanden begonnen verschillende Europese banken de door de ECB opgelegde negatieve rentevoeten door te rekenen aan rijke klanten die bedragen boven de 75.000 euro op spaarrekeningen hadden staan. Dat gebeurt ondertussen bij Duitse, Zwitserse, Scandinavische en zelfs een Belgische bank.

Maar een lokale Duitse spaarbank doorbreekt nu het taboe en creëert een precedent door sinds 1 oktober een negatieve rente van 0,5% door te rekenen op alle spaarrekeningen en dat voor deposito’s vanaf 0,01 eurocent. Op die manier rekent de Volksbank Raiffeisenbank in Fürstenfeldbruck (München) gewoon de negatieve rente door die de Europese Centrale Bank (ECB) haar aanrekent, wanneer ze  daar ’s nachts geld stalt. In september had de ECB die negatieve rente nog opgetrokken van -0,40% tot -0,50%. Lopende rekeningen (Girokonto) worden door de maatregel niet getroffen. 

25% van alle spaargeld

De Duitse bankensector is erg versnipperd. Toch is de kans groot dat andere banken het voorbeeld van de Volksbank zullen volgen. Het befaamde Duitse handelsoverschot maakt dat vele liquiditeiten in de balans van de Duitse banken terechtkomen, maar niet opnieuw in de economie. Rest hen weinig andere mogelijkheden dan de negatieve rente door te rekenen aan hun klanten. Volgens de Duitse centrale bank zou één op elke vier Duitse banken (23%) sinds september vanaf een bepaald volume negatieve rente doorrekenen aan haar klanten. Op die manier zou ruim 25% van alle spaargeld in het land negatieve rente opleveren.

Tot nog toe hebben de meeste grootbanken de kosten van negatieve rente niet aan hun klanten doorgerekend. Maar daar komt stilaan verandering in. De Zwitserse UBS rekent een toeslag van 0,6% op deposito’s van klanten die 500.000 Zwitserse franc (427.000 euro) overstijgen. Vanaf november krijgen klanten die 2 miljoen Zwitserse franc op hun rekening hebben staan een negatieve rente van 0,75% aangerekend. Ook Credit Suisse heeft plannen in die richting. In ons land raakte vorige maand bekend dat Puilaetco Dewaay als eerste Belgische bank negatieve rente gaat doorrekenen aan particuliere klanten. Maar enkel wanneer ze meer dan 5 miljoen euro cash bij de bank hebben staan.

‘Onzekerheid maakt dat mensen nog meer sparen dan vroeger’

Volgens Ralph Hamers, de CEO van de ING Bank, heeft ‘de negatieverentepolitiek van de ECB mensen zo onzeker gemaakt dat ze nog meer geld opzij zetten dan vroeger’.

Enig opzoekwerk bij de Nationale Bank leert dat dit ook in ons land het geval is. In juni hadden we in totaal 278,4 miljard euro op spaarboekjes staan. Dat was 1,3 miljard euro meer dan in mei en een nieuw record. Het voorbije halfjaar kwam er zelfs meer dan 6 miljard euro bij.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama
Quote van de dag Bernie Sanders

Snel internet moet behandeld worden als de nieuwe elektriciteit. Een openbare nutsvoorziening die voor iedereen beschikbaar moet zijn als een basismensenrecht.

Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democratische Partij