Duits gas- en olie-embargo tegen Rusland op komst? “We moeten geduld hebben”

Duitsland is niet meteen van plan om zijn import van Russisch gas en Russische olie te stoppen. “We willen wel, maar het is een kwestie van tijd”, zegt de Duitse minister van Financiën Christian Lindner aan de BBC.

Volgens Lindner moet Duitsland “geduld hebben”. De regering werkt volgens de minister aan de invoering van een embargo op Russische energie, maar dat mag geen nefaste impact hebben op de Duitse economie.

“Uiteindelijk willen we geen zaken meer doen met Poetin”

Het plotseling stopzeten van Russische energie-import zou kunnen leiden tot de fysieke sluiting van Duitse producenten zoals fabrikanten en autofabrikanten.

“Wij zijn bereid om alle energie-import uit Rusland stop te zetten, het is gewoon een kwestie van tijd”, zei Lindner. Duitse economische instituten waarschuwden er namelijk voor dat een onmiddellijke stopzetting van de Russische import Duitsland tegen 2023 in een ernstige recessie zou storten. Maar, zo zegt de minister, “uiteindelijk willen we geen zaken meer doen met Poetin.”

Heel concreet was de minister van Financiën niet. Hij wilde geen deadline stellen op een energie-embargo. Zijn collega en minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, durfde er wel datums op plakken. Ze zei woensdag dat Duitsland tegen het einde van het jaar stopt met invoer van Russische olie, zo bericht Reuters.

“Duitsland zal volledig afzien van de invoer van Russische energiebronnen, inclusief de invoer van steenkool tegen het einde van de zomer. De olie-invoer zal tegen de zomer gehalveerd zijn en tegen het einde van het jaar op nul staan”, aldus Baerbock.

LNG

Vorige week kondigde het Duitse ministerie van Financiën aan dat het 3 miljard euro heeft vrijgemaakt voor de aankoop van LNG-terminals. LNG is vloeibaar gas en wordt onder meer via schepen geïmporteerd uit de Verenigde Staten. “De afhankelijkheid van Russische energie-importen moet snel en duurzaam worden verminderd”, zei minister Lindner daarover.

Litouwen kon begin deze maand met zijn investeringen in die LNG-terminals als eerste Europese land de Russische gaskraan volledig dichtdraaien. “Jaren geleden heeft mijn land beslissingen genomen die ons vandaag in staat stellen om zonder pijn de energiebanden met de (Russische, red.) agressor te verbreken”, zei Litouwse president Gitanas Nauseda toen. “Als wij het kunnen, kan de rest van Europa het ook!”

Overigens tweette Lindner vandaag dat hij positief heeft getest op COVID-19 tijdens een bezoek in de VS. “Na twee jaar zonder COVID-19-besmetting, na een negatieve uitslag gisteren in een testcentrum en een andere negatieve sneltest eerder vandaag: positief. Dankzij drie vaccinaties slechts milde en al vervagende verkoudheidssymptomen.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20