Duits-Frans plan voor Europese topontmoetingen met Poetin getorpedeerd

Er werd geen positief gehoor gegeven aan de Frans-Duitse oproep om de Russische president Vladimir Poetin uit te nodigen bij toekomstige EU-topontmoetingen. Critici waarschuwden voor “vrijblijvende concessies” nu betrekkingen met het Kremlin verslechteren.

Waarom is dit belangrijk?

Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, leidde deze week een initiatief om de dialoog met Poetin te intensiveren, gesteund door de Franse president Emmanuel Macron. Berlijn en Parijs zouden echter de wrevel van hun EU-partners gewekt hebben door het voorstel zomaar aan de vooravond van een EU-top naar buiten te brengen.

De verzoeningspoging met de Russische Beer stuitte op verzet tijdens een top van EU-leiders in Brussel op donderdagavond, weet de Financial Times

 • De Baltische staten en Polen protesteerden tegen plannen om de EU weer in dialoog te laten treden met Rusland. Ook Nederland en Zweden toonden zich terughoudend.
  • Gitanas Nauseda, de president van Litouwen, behoorde tot degenen die waarschuwden voor betrokkenheid zonder eerst duidelijke voorwaarden te stellen voor een beter gedrag van Moskou.
  • In de aanloop naar de ontmoeting waarschuwde ook Krisjanis Karins, de premier van Letland, ervoor om niet te veel weg te geven aan Poetin. “Het Kremlin ziet gratis concessies niet als een teken van kracht,” zei hij.
  • De Poolse premier Mateusz Morawiecki stelde dat er alleen een dialoog moet komen als er van een “daadwerkelijke de-escalatie” sprake is.
  • Mark Rutte, de Nederlandse premier, had gewaarschuwd dat hij geen topontmoetingen met Poetin zou bijwonen en dat eventuele ontmoetingen beperkt zouden moeten blijven tot de voorzitters van de Europese Commissie en de Europese Raad.
 • Merkel, die haar laatste EU-top bijwoonde voor de federale verkiezingen in september, zei dat de EU-discussie “niet gemakkelijk” was en eindigde zonder een overeenkomst. 
  • “We hebben opnieuw bepaald onder welke voorwaarden we bereid zijn nauwer met Rusland samen te werken en te communiceren. Er is vandaag geen akkoord bereikt over een onmiddellijke bijeenkomst van de leiders”, zei Merkel tegen de verslaggevers.

In de slotconclusies van het voorstel werd de lange lijst van gebieden waar Duitsland en Frankrijk potentieel tot samenwerking met het Kremlin zagen, ingekort. In de definitieve tekst zijn verwijzingen naar samenwerking op het gebied van de Noordpool, het ruimtevaartbeleid en de bestrijding van terrorisme en georganiseerde misdaad geschrapt.

EU-topontmoetingen met Rusland zijn opgeschort sinds de annexatie van de Krim door Moskou. De laatste ontmoeting vond plaats in januari 2014; het ging toen tussen Poetin en de voorzitters van de Commissie en de Raad van de EU. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20