Duits deelstepbedrijf wil concurrentie met Lime en Bird aangaan

Het Duitse Tier Mobility heeft een bedrag van 60 miljoen dollar opgehaald om een nieuwe reeks steps in omloop te brengen. Het deelstepbedrijf wil met behulp van die investering de leidende speler in Europa worden.

De nagelnieuwe investering is afkomstig van investeringsfonds Mubadala Capital en investeringsbedrijf Goodwater Capital. Die eerste is een staatsfonds uit Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Dat is ook niet toevallig, want Abu Dhabi is de eerste niet-Europese markt waar Tier actief is met elektrische steps. Goodwater Capital is dan weer een investeerder uit het Amerikaanse Silicon Valley.

Onderhoudskosten omlaag

Tier gaat het opgehaalde geld aanwenden om een nieuwe vloot elektrische deelsteps aan te kopen. Die nieuwe steps zijn robuuster dan hun voorgangers en hebben een levensduur van 1,5 jaar. Op die manier hoopt Tier een probleem op te lossen waarmee zowat alle deelstepbedrijven kampen. De steps zijn duur in onderhoud omdat ze relatief fragiel zijn.

‘We zijn ervan overtuigd dat micromobiliteit als transportmiddel een blijver is, vooral in Europa’, zegt Amer Alaily, directeur bij Mubadala Capital. ‘We geloven dat Tier Mobility het best geplaatst is om de leidende speler te worden.’ Tegenwoordig is Tier Mobility al actief in 40 steden in 12 verschillende landen. Voorbeelden zijn Parijs, Bordeaux, Marseille, Malaga, Hamburg, Berlijn, Wenen, Frankfurt, Oslo, Kopenhagen, Stockholm en Helsinki.

Concurrenten in België

Tier Mobility, gevestigd in Berlijn, hoopt om via de investering zijn expansie in Europa te versnellen. De start-up mag dan het wel grootste Europese bedrijf zijn dat zich bezighoudt met elektrische deelsteps, de concurrentie elders in de wereld is groot. Zo zijn er bijvoorbeeld de Amerikaanse bedrijven Lime en Bird, die respectievelijk in januari en september 2017 het levenslicht zagen.

Lime heeft in ons land deelsteps in Brussel, Antwerpen, Luik en Namen. 1.2000 exemplaren om precies te zijn, wat Lime de grootste operator maakt. In Antwerpen zijn er ook deelsteps te vinden van concurrent Bird. Tier Mobility is ondertussen actief in Brussel. De andere Belgische steden met elektrische deelsteps, zoals Roeselare, Luik, Oostende of De Haan, doen een beroep op kleine operatoren zoals Flash en Troty.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20