Dubbelslag Google zet slag om de cloud in vuur en vlam

Het is een van de frustraties van Google. Op de markt voor clouddiensten wordt de techreus te vaak afgetroefd door rivalen Amazon en Microsoft. Maar met twee grote Europese deals in een week zet Google Cloud de achtervolging in.

Bij clouddiensten staan software en bestanden niet meer op de eigen computers van het bedrijf, maar op servers die verbonden zijn met het internet. Een recent overzicht van consultant Synergy laat er geen twijfel over bestaan: Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure domineren de Europese markt.

Google Cloud is altijd wel in de buurt, maar is in het beste geval goed voor brons. De achtervolging is echter ingezet. Deze week kon Thomas Kurian, de CEO van Google Cloud, met twee grote deals uitpakken, in twee erg uiteenlopende sectoren.

Deutsche Bank

Deutsche Bank kondigde begin deze week aan met Google in zee te gaan voor het beheer van zijn clouddiensten. De alliantie heeft ook een belangrijk tweede luik. De parters willen de komende jaren – volgens insiders gaat het om een contract van 10 jaar – samen ‘een nieuwe generatie financiële producten’ ontwikkelen. ‘Met deze samenwerking krijgt Deutsche Bank toegang tot de allernieuwste technologieën op het gebied van gegevensbeheer, artificiële intelligentie en machine learning’, zegt de Duitse bankreus.

Google Cloud zal de hele IT-infrastructuur van Deutsche Bank op de schop nemen. Dat wordt een delicate klus, gezien de strenge regelgeving rond privacy en databescherming waar een systeembank als Deutsche aan dient te voldoen.

Renault

Google haalde ook een grote opdracht binnen bij de Franse autofabrikant Renault. De Amerikaanse zoekmachinegigant gaat in de cloud gegevens bijhouden die afkomstig zijn van de fabrieken, robots en distributieketens van het Franse concern. Met behulp van die data kan Renault productieprocessen verbeteren of nog verder automatiseren. Google noemt de deal met Renault het grootste contract in zijn soort ter wereld, maar gaf niet aan welk bedrag ermee is gemoeid.

De alliantie doet erg denken aan een eerdere deal tussen Volkswagen en AWS. Ook daar ging het om het op elkaar afstemmen van fabrieken en productiestromen om bottlenecks te vermijden en machines efficiënter in te zetten.

Op komst: Alibaba

Voor Google is het zaak om terrein goed te maken op zijn Amerikaanse landgenoten Amazon en Microsoft, die al meer grote cloudcontracten in de maakindustrie hebben. Maar de techreus kijkt best ook achter zich. Van de achtervolgers steekt vooral het Chinese conglomeraat Alibaba zijn steile ambities niet onder stoelen of banken. Alibaba wil zo snel mogelijk in de topdrie raken – de Chinezen noemen dat ’triple-A’: Amazon, Azure, Alibaba – en tegen 2023 de wereldwijde leider in clouddiensten te zijn.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.