Dubbele staking bij NMBS: treinpendelaars komende week de pineut

Heel wat treinpendelaars zullen de komende dagen moeten puzzelen voor hun woon-werkverkeer door het wegvallen van verscheidene treindiensten.

Waarom is dit belangrijk?

Er hangt al enige tijd een crisissfeer rond de Belgische spoorwegen. De sociale onrust leidt nu tot grote verstoringen van de dienstverlening vanaf maandagavond 28 november tot donderdag 1 december.

In het nieuws: Er zijn voor de komende week niet een, maar twee stakingen aangekondigd:

  • Een eerste gezamenlijke staking van de personeelsvakbonden van vervoerder NMBS en spoornetbeheerder Infrabel, vanaf maandagavond 22 uur tot dinsdag.
  • Een tweede staking van een vakbond van treinbestuurders op woensdag en donderdag.

De gevolgen: De impact zal zeker al voor dinsdag groot zijn, meldt de NMBS:

  • Slechts een op de vier treinen zal rijden.
  • De meeste P-treinen, normaal tijdens de spitsuren ’s ochtends en ’s avonds, rijden niet.
  • Vooral Wallonië zal getroffen zijn, met heel weinig treinen in de provincies Namen, Luxemburg en een deel van Waals-Brabant.

Voor de overige dagen is de NMBS nog aan het bekijken hoe een beperkt dienstenrooster er uit kan zien. “Op basis van het beschikbare personeel zullen we een alternatieve treindienst opstellen. Afhankelijk hiervan kan de hinder in de ene provincie groter zijn dan in de andere”, zegt het spoorbedrijf zondag in een mededeling.

De argumentatie: Het vakbondsfront (ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA Spoor) zegt een signaal te willen sturen richting de regering-De Croo.

  • “De investeringen die de regering aan het einde van het laatste begrotingsconclaaf heeft vastgesteld, zijn ontoereikend. Door deze beslissingen kunnen de ambities voor de ontwikkeling en de duurzaamheid van de spoorwegen niet volledig worden gerealiseerd.”
  • De bonden voeren ook actie omwille van “de voortdurende achteruitgang van de arbeidsomstandigheden van het spoorwegpersoneel, die voornamelijk te wijten is aan een gebrek aan personeel.”

Het bredere verhaal: De stiptheid van de treinen in België is gezakt naar het zwakste peil in vier jaar. Reizigersorganisatie TreinTramBus krijgt ook vrijwel dagelijks klachten van reizigers over ingekorte treinen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.