Jean-Pierre De Muyt, expert wetgeving bij SkeyDrone: “Drone-industrie is wat volwassener geworden, zeker op professioneel vlak”

Jean-Pierre De Muyt van dronebedrijf SkeyDrone sprak bij Business AM Radio over het wetgevend kader rond drones in België en Europa en de vooruitgang die de voorbije jaren op dat vlak werd geboekt.


Beluister het interview met Jean-Pierre De Muyt hier.


Waarom is dit belangrijk?

Drones spelen een steeds grotere rol in de samenleving. Ze worden intussen getest door een groot aantal organisaties en bedrijven, gaande van de ordediensten tot de landbouwsector. Om dat allemaal in goede banen te leiden, moet echter een sterk wetgevend kader op poten worden gezet.

De essentie: Volgens De Muyt is de voorbije jaren veel vooruitgang geboekt op legislatief vlak.

  • “De drone-industrie is wat volwassener geworden, zeker op professioneel vlak”, klinkt het. De oude wetgeving maakte volgens De Muyt immers een groot onderscheid tussen recreatieve dronepiloten en professionele gebruikers. “In de nieuwe wetgeving is dat onderscheid compleet weg.”
  • Er gelden nu algemene Europese regels, die voor elke lidstaat hetzelfde zijn. Tegelijkertijd staat de EU hen nog toe om specifieke regels op te leggen voor hun grondgebied.
  • In België zijn dat de zogenaamde geozones. Dat zijn zonegebonden regels die specifiek zijn voor ons land. “Je vindt die terug op map.droneguide.be. Dat is een kaart van België waar je kan klikken en zien welke regels voor een bepaalde zone gelden”, deelt De Muyt.
  • De Muyt sprak ook over de risico’s die drones vormen en hoe de Europese wetgeving daar mee omgaat. Ook werd in het interview besproken waar drones absoluut nooit kunnen vliegen, onder andere bij kerncentrales en in de buurt van vliegvelden.

(lb)

Meer