Nederland versterkt steun voor Oekraïne met 400 miljoen euro voor drones en extra F-16’s te midden van aanhoudende oorlogsinspanningen

Nederland versterkt steun voor Oekraïne met 400 miljoen euro voor drones en extra F-16’s te midden van aanhoudende oorlogsinspanningen
Photo by Gian Marco Benedetto/Anadolu via Getty Images

Key takeaways

  • Nederland heeft 400 miljoen euro toegezegd aan een drone-programma voor Oekraïne.
  • Er worden 24 extra F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne geleverd, bovenop de zes die al in augustus zijn ontvangen.
  • De Oekraïense luchtmacht heeft zondag in de nacht 56 drones en twee raketten met succes geneutraliseerd.

Nederland heeft 400 miljoen euro toegezegd voor een droneprogramma voor Oekraïne, gericht op verschillende typen waaronder surveillance-, defensie- en aanvalsdrones, waarvan bijna de helft in eigen land zal worden ontwikkeld, aldus een verklaring van het Nederlandse Ministerie van Defensie, Ruben Brekelmans.

Brekelmans verklaarde dat de investering, verdeeld over Nederland, Oekraïne en andere deelnemende landen, bedoeld is om tegemoet te komen aan de toenemende militaire behoeften van Oekraïne tijdens de steeds intensievere oorlog. Verdere financiering is gepland als het programma succesvol blijkt en opgeschaalde productie mogelijk maakt.

Extra militaire hulp

Verder kondigde Brekelmans ook de op handen zijnde levering van 24 extra F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne aan, na de aankomst van zes toestellen die in augustus geleverd werden. Nederland heeft sinds het begin van de Russische invasie in 2022 10 miljard euro aan militaire steun toegezegd, waarvan ongeveer 4 miljard euro al is uitbetaald.

Samen met Denemarken neemt Nederland het voortouw om Oekraïne te voorzien van F-16’s en Oekraïense piloten op te leiden om ze te bedienen.

Oekraïne staat voor uitdagende winter

Oekraïne gaat zijn derde jaar van conflict in met een uitdagende winter die gekenmerkt wordt door meedogenloze Russische luchtaanvallen die de helft van de energie-infrastructuur van het land lamgelegd hebben. Russische troepen blijven langzaam maar gestaag oprukken in Oost-Oekraïne, terwijl Oekraïense troepen worstelen met een tekort aan wapens en personeel.

Recente aanvallen

Op zondagavond hebben Russische troepen 87 Shahed-drones en vier soorten raketten gericht op Oekraïne. Oekraïense functionarissen meldden slachtoffers en schade in Kharkiv en Odesa, waar een auto werd geraakt door een drone, een gaspijpleiding werd beschadigd en een magazijn in brand vloog. De Oekraïense luchtmacht neutraliseerde met succes 56 drones en twee raketten boven 14 regio’s, waaronder Kiev.

Oekraïens overwinningsplan

Deze aanval volgt op de aankondiging van president Volodymyr Zelensky dat hij zijn “overwinningsplan” zal presenteren tijdens de komende bijeenkomst van de Ramstein-groep, waar de bondgenoten van Oekraïne militaire hulp bespreken. Zelensky heeft het plan gedeeld met de Amerikaanse president Joe Biden, maar de volledige details blijven geheim. Bekende aspecten zijn onder andere het streven van Oekraïne naar lidmaatschap van de NAVO en het leveren van langeafstandsraketten die doelen in Rusland kunnen treffen.

Toekomstige steun

Zelensky prees de Oekraïense troepen voor hun veerkracht en effectiviteit en benadrukte de noodzaak van verdere steun van internationale partners om een snel einde aan het conflict te verzekeren. Hij benadrukte dat drones weliswaar cruciaal zijn, maar dat er meer beslissende stappen nodig zijn.

Voormalig minister-president Mark Rutte, nu secretaris-generaal van de NAVO, onderstreepte onlangs in een ontmoeting met Zelensky de inzet van Nederland voor meer militaire steun aan Oekraïne ondanks het voortdurende conflict met Rusland. Rutte benadrukte zijn voornemen om prioriteit te geven aan een grotere wapenproductie om de defensiecapaciteit van Oekraïne te versterken en de steun van de bondgenoten te behouden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.