Grote energie-U-bocht in Berlijn: er blijven drie kerncentrales in bedrijf in plaats van twee. Ze kunnen tot 15 april 2023 worden gebruikt als reserve-stations in geval van energiekrapte tijdens de winter. Bondskanselier Olaf Scholz was het die zijn regering het compromis – de liberalen wilden ze langer openhouden, de groenen wilden er maar twee even openhouden – oplegde.
Er lijkt net een einde te zijn gekomen aan een eeuwige discussie in Duitsland. In 2011 heeft het land besloten af te stappen van kernenergie. De definitieve exit was gepland voor 31 december 2022. Maar de oorlog in Oekraïne heeft de kaarten enigszins herschikt.
Onze oosterburen hadden zwaar ingezet op gas en hernieuwbare energie ter vervanging van kernenergie, maar met de oorlog, de afhankelijkheid van de Russische agressor en de torenhoge prijzen is de visie (licht) gewijzigd.
In september werd besloten sowieso door te gaan met de sluiting van de Duitse atoomcentrales. De regering heeft zichzelf echter de mogelijkheid geboden om twee van de drie resterende centrales (gelegen in het zuiden van het land, waar minder windmolens en zonnepanelen staan) te gebruiken in geval van een energietekort, en dit tot april volgend jaar.
Drie reactoren
Maar die oplossing beviel niet alle partners in de Duitse verkeerslichtcoalitie. Voor de gelen (kleur van de liberalen) betrof het te weinig reactoren en mochten die niet lang genoeg openblijven, voor de groenen mocht niet aan de termijn worden geraakt. De kernenergiekwestie bleef dus lang ter discussie staan.
Maandagavond gebruikte sociaaldemocratisch bondskanselier Scholz uiteindelijk zijn prerogatief – de kanselier “tekent de richtlijnen van de binnen- en buitenlandse politiek uit” en zijn ministers horen zich naar die beleidslijnen te schikken – om het laatste woord te hebben.
“Als kanselier heb ik een besluit genomen”, schreef hij in een door Welt ingekeken brief aan zijn ministers Habeck (groenen, Economie), Lindner (liberalen, Financiën) en Lemke (groenen, Milieu). Op basis van zijn “richtlijnbevoegdheid”, de zogenoemde Richtlinienkompetenz, besloot hij dat de drie reactoren in bedrijf zouden blijven. “De rechtsgrondslag wordt gecreëerd om de exploitatie van de kerncentrales Isar 2, Neckarwestheim 2 en Emsland tot uiterlijk 15 april 2023 mogelijk te maken”, schreef Scholz.
De liberalen reageerden positief op het besluit. De atoomkritische groenen lijken vooralsnog wat terughoudend.
Wetswijziging
De wetswijziging – volgens de wet is het immers eind dit jaar Schluss met atoomenergie in Duitsland – moet deze week door het parlement worden goedgekeurd om tijdig van kracht te worden, stelt Welt. De drie partijen zouden woensdag overeenstemming moeten bereiken.
Ondertussen gaat de ontmanteling van de andere Duitse kerncentrales nog steeds door.
(lb/evb)