Met een renteverhoging van 50 basispunten in het vooruitzicht maken beleggers zich zorgen over wat de toekomst zal brengen. De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley sluit een berenmarkt niet uit.
De bestuursleden van de Federal Reserve zitten volgende week samen om het monetaire beleid te bespreken. Het staat vast dat Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, opnieuw een renteverhoging zal aankondigen. De Fed heeft in maart al de rente met 25 basispunten verhoogd.
Renteverhoging met 50 basispunten
Vraag is met hoeveel basispunten de rente naar boven wordt bijgesteld. Traditiegetrouw opteert de Fed voor een verhoging van 25 basispunten, maar Powell liet vorige week weten dat een verhoging van 50 basispunten zeker niet is uitgesloten. Sommige economen, waaronder Aneta Markowska, hoofdeconoom bij het beurshuis Jefferies, sluiten zelfs niet uit dat de Amerikaanse toezichthouder in mei, juni, juli en september de rente telkens met 50 basispunten zal verhogen. Bovendien ligt er ook een afbouw van de balans op tafel, bleek uit de meest recente Fed-notulen.
Verder is er ook nog altijd de dreiging van een recessie. Sommige experts hebben in het verleden al gewaarschuwd dat een ondoordachte verstrakking van het geldbeleid kan leiden tot stagflatie, waarbij een hoge inflatie gepaard gaat met een economische groeivertraging.
Turbulente periode
Michael Wilson, aandelenstrateeg bij Morgan Stanley, waarschuwt dan ook dat de aandelenbeleggers een turbulente periode staat te wachten. Hij heeft het daarbij specifiek over Amerikaanse aandelen. “Een berenmarkt wordt zeker niet uitgesloten”, klinkt het. Er is sprake van een berenmarkt wanneer een index 20 procent onder het vorige piekniveau noteert. “Het temperen van de inflatie zal gepaard gaan met een tragere groei van bbp, omzet en winst. Dat alles is slecht voor de aandelen”, klinkt het.
De Nasdaq is sinds maart al enkele keren in een berenmarkt terechtgekomen. Op dit moment flirt de techindex met die symbolische grens van -20 procent. De index heeft de handelsdag gisteren 19 procent onder het piekniveau in november afgesloten.
Ook voor de S&P500 dreigt een berenmarkt, waarschuwt Wilson. Op dit moment noteert die index zo’n 10 procent onder de piek van begin dit jaar. Het zou dus nog eens met 10 procent moeten dalen om te spreken van een berenmarkt.
Tot slot merkt Wilson op dat defensieve aandelen deze keer geen soelaas kunnen brengen. “Dergelijke aandelen bieden geen uitweg, want die noteren duur en bieden weinig opwaarts potentieel”, aldus de strateeg.
(lb)