De verschillende NAVO-partners raakten het eens over extra steun aan Oekraïne. Deze keer geen antitankraketten of munitie, maar “zwaardere wapens”. Zo lijkt het bloedbad in de Oekraïense stad Boetsja de druppel te zijn geweest voor het Westen: “Rusland, tot hier en niet verder”.
Het Europees Parlement zit in hun marge ook op dezelfde lijn. Met een overduidelijke meerderheid stemde het voor een boycot op de import van Russische olie en gas. Hiermee zet het druk op de Europese Commissie, die voorlopig enkel besloot om steenkool vanuit Rusland te verbieden. Achteraf bleek ook dat Duitsland via serieus gelobby de boycot naar een maand later kon schuiven, waardoor die pas vanaf augustus ingaat.
De komende dagen
Binnen de NAVO werd donderdag gesproken over de westerse inmenging in het Ruslandconflict. Op de NAVO-top, tussen alle ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten, werd ook Dmitro Kuleba uitgenodigd, de Buitenlandminister van Oekraïne. Hij voerde een hevig pleidooi voor meer westerse hulp, in de vorm van tanks, gevechtsvliegtuigen, raketten, pantserwagens en luchtafweergeschut.
“Ofwel helpen jullie ons, en dan spreek ik van binnen de komende dagen… of jullie hulp zal te laat komen. Veel mensen zullen sterven, precies omdat deze hulp te laat zou komen”, klonk Kuleba.
Dmitro Kuleba, minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne
Zijn pleidooi bracht zoden aan de dijk: na de meeting sprak de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss de pers toe, en ze gaf aan dat de lidstaten de inzet van zwaardere wapens hadden goedgekeurd. Om wat voor soort wapens het gaat, werd niet verduidelijkt. “Er was steun van de landen om nieuwer en zwaarder materiaal te voorzien voor Oekraïne, zodat ze kunnen reageren op de Russische dreiging. Ook besloten we dat we het Oekraïens leger gaan helpen om oude Sovjet-uitrusting uit te faseren, en te vervangen voor NAVO-materiaal.”
Ook bij Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, klonk eenzelfde boodschap. Washington stuurt “nieuwe systemen” naar Kiev: “We gaan niets in de weg staan wat Oekraïne kan helpen. Dan kijk ik niet enkel naar wat we al hebben geleverd, maar of bijkomend materiaal een verschil kan maken”.
Naast de speech van Kuleba spelen echter nog andere belangrijke gebeurtenissen mee die het Westen overtuigde meer wapens te sturen. Zo werd afgelopen weekend het bloedbad in Boetsja ontdekt: bij de herovering van de stad door Oekraïne werd duidelijk dat de Russen wellicht honderden burgers hadden afgeslacht en achtergelaten op straat en in massagraven.
Massamoorden en tanks
Nu Oekraïne ook andere steden herovert, lijkt de schaal waarop Russische troepen Oekraïense burgers uitmoordden alleen maar toe te nemen. De situatie in Borodyanka, op 25 kilometer van Boetsja, wordt nu al door president Zelensky gezien als “duidelijk nog erger, met nog meer slachtoffers“.
Ook mag niet vergeten worden dat bijvoorbeeld Tsjechië al heel wat zwaar militair materiaal, in de vorm van T-72 tanks en BMP-1 pantserwagens, naar Oekraïne brengt. Rusland heeft de NAVO altijd gewaarschuwd, dat verdere inmenging zou leiden tot een oorlogsverklaring, maar dit lijkt vooralsnog bluf. Ook vanuit Australië vertrekken vijf C-17 vluchten met in totaal 20 Bushmasters, pantservoertuigen die gemaakt zijn om soldaten rond te voeren.
(evb)