Het juridisch advieskantoor Deminor slaat alarm: over 100 dagen dreigt de zaak-Arco te verjaren, waardoor circa 800.000 gedupeerden alle hoop op een compensatie moeten laten varen.
Nog geen jaar geleden eindigde een ander beleggersdrama, de zaak-Lernout & Hauspie, in een surrealistische stilte. De duizenden gedupeerden haakten na jaren van procederen uiteindelijk af, omdat alle hoop op een compensatie toch verdwenen was.
Iets gelijkaardigs dreigt nu te gebeuren met de 800.000 Arco-coöperanten die hun belegging in rook zagen opgaan bij de crash van de megalomane Frans-Belgische bank Dexia.
- Ter herinnering: Arco was een grote aandeelhouder van Dexia en ging tijdens de bankencrisis mee ten onder. Omdat de Dexia-aandelen waardeloos werden, verdampte ook de waarde van hun Arco-aandelen bijna helemaal. De Arco-coöperanten voelden zich bedrogen, omdat hen voorgespiegeld was dat het om een risicoloos spaarproduct ging.
- Bij Arco ontstond een financiële put van 1,5 miljard euro, of gemiddeld een slordige 2.000 euro per coöperant. Sommige gedupeerden moesten tienduizenden euro’s aan waardeverlies slikken. De vragen die hen al bijna tien jaar in de ban houden: ‘Zien we nog ooit iets van dat geld terug en van wie zou zo’n schadeloosstelling kunnen komen?’
- Arco was een vehikel van de christelijke werknemersbeweging ACW (nu Beweging.net), een vleugel van CD&V. De vraag van 1,5 miljard euro achtervolgt de christendemocraten nu ook al bijna tien jaar, omdat de regering van toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) een controversiële waarborg voor de Arco-coöperanten uitgedokterd had. Die staatswaarborg was echter juridisch op drijfzand gebouwd.
- Uit de as van Dexia ontstond Belfius, het voormalige Dexia Bank België dat volledig genationaliseerd werd.
Nieuwe rechtszaak
De zaak sleept intussen zolang aan dat heel wat coöperanten overleden zijn, waardoor het netelige dossier in handen van hun erfgenamen valt. Deminor, dat meer dan 5.500 coöperanten vertegenwoordigt, kondigt nu aan eind dit jaar een nieuwe rechtszaak te starten bij de Brusselse rechtbank van eerste Aanleg tegen Arco, Belfius en de Belgische staat. Dat moet een verjaring van het dossier vermijden.
“Hoewel sommigen hun best doen om dit financieel schandaal in de vergeetput te duwen, zijn 800.000 Arco-coöperanten die hun spaarpot in rook zagen opgaan, dit niet vergeten”, zegt Erik Bomans, de CEO van Deminor Recovery Services, in een mededeling. “De Belgische staat, Belfius en Arco gaan elke mogelijkheid om het dossier constructief en minnelijk op te lossen uit de weg. Procederen is dus de enige mogelijkheid om de definitieve verjaring tegen te gaan.”
(ns)