Dow wist coronaverliezen uit dankzij aankondiging Fed

De Amerikaanse beurzen gaan licht omhoog, maar houden de winsten onder 1 procent. De sterindex Dow Jones staat wel weer in het groen voor dit jaar en heeft dat te danken aan de centrale bank Fed.

De Fed besliste om de inflatie, of de mate waarin prijzen stijgen, en de rente niet langer automatisch aan elkaar te koppelen. Nu volgen rente en inflatie elkaar constant. Als de inflatie te hoog staat, gaat ook de rente hoger. Dan houden mensen hun geld meer op zak omdat ze meer verdienen op spaargeld. Als de inflatie te laag staat, gebeurt het omgekeerde.

Maar nu laat de Fed die koppeling min of meer los. De inflatie mag af en toe boven de doelstelling van 2 procent stijgen, maar dat moet op andere momenten goedgemaakt worden met een lagere inflatie.

In de praktijk betekent dat dat de bank de rente nog voor lange tijd stabiel houdt op nul. En daar houden beleggers van, want dan betalen bedrijven minder om te lenen en kunnen ze dus makkelijker uit de coronacrisis geraken. De beurzen gingen hoger en de Dow Jones ging zelfs uit het rood voor dit jaar.

Vooral banken doen het goed. Citigroup gaat 2,3 procent hoger en JP Morgan Chase zelfs bijna 3 procent. Ook alle andere grote zakenbanken op Wall Street presteren sterk.

Big Tech doet het dan weer minder. De streamingdienst Netflix gaat 2,9 onderuit, de iPhone-maker Apple doet er 0,4 procent af en de e-commercereus Amazon gaat 0,9 procent lager. Die laatste kwam nochtans net met een fitnesspolsband die Apple en Fitbit het vuur aan de schenen moet leggen.

De techbeurs Nasdaq gaat een uur na de opening dan ook 0,3 procent lager, de Dow Jones doet er 0,9 procent bij en de S&P500 houdt het op een bescheiden winst van 0,1 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20