Dow Jones -710 punten: coronavirus geeft aandelenbeurzen flinke klap

De Amerikaanse aandelenbeurzen gaan woensdag fors lager, nadat investeerders zich zorgen maken over het stijgend aantal coronabesmettingen in de VS.

De Dow Jones-index ging meer dan 700 punten lager en daalde 2,7 procent. Ook de S&P 500 en de technologie-index Nasdaq leverden respectievelijk 2,6 en 2,2 procent in.

In de staten Arizona, Californië en Florida worden recordaantallen nieuwe gevallen en ziekenhuisopnames gerapporteerd. Texas vraagt de inwoners opnieuw om thuis te blijven. In de miljoenenstad Houston is het aantal bedden op intensive care voor 97 procent ingenomen. Gouverneurs van staten die het virus beter onder controle hebben leggen zelfquarantaine op aan mensen die reizen uit staten waar dat niet het geval is.  De voorbije week kwamen er landelijk dagelijks gemiddeld 29.000 nieuwe gevallen bij, circa 30 procent meer dan een week eerder.

Bedrijven die baat hebben bij een snelle heropening gingen onderuit. Cruisemaatschappijen Carnival en Norwegian Cruise Line verloren respectievelijk 11 en 16 procent. Ook kledingretailer GAP levert 7,8 procent in. Disney klokt 3,9 procent lager af, nadat werknemers van het evenementenpark in Orlando hun werkgever vragen de heropening van het park uit te stellen. Bankaandelen en bouwbedrijven gaan ook flink lager. Bank of America verloor 4 procent, Goldman Sachs 3 procent.

Olie gaat 5,5 procent achteruit. Een vat WTI-olie kost nog 38 dollar. Goud moet 0,4 procent inleveren. Een ounce goud kost woensdagavond 1.774 dollar. De dollar wint terrein ten opzichte van de euro. De eenheidsmunt gaat 0,5 procent lager en kost dinsdagavond 1,125 dollar. Ook de bitcoin deelt in de klappen en gaat 3,5 procent lager tot 9.307 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20