Dossier van de partijfinanciering niet begraven, maar wel weer op lange baan

Dossier van de partijfinanciering niet begraven, maar wel weer op lange baan
Kristof Calvo (Groen) – POOL CHRISTOPHE LICOPPE/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Is de politiek in staat om zichzelf wat minder middelen te geven, en in eigen vel te snijden? Die vraag ligt behoorlijk stevig op tafel voor Vivaldi, en diens meerderheid van zeven partijen in de Kamer.

De essentie: Zeker aan Vlaamse kant lijkt wel een consensus dat er te veel belastingsgeld naar de partijen vloeit, dat de zogenaamde partijdotaties echt veel te hoog geworden zijn.

  • Daarbij wordt er te pas en te onpas gewezen op het uitgeven van (te) veel geld op sociale media, met campagnes op Facebook. Handig voor Vivaldi is natuurlijk dat de drie grootste spendeerders op die platformen toevallig de voltallige oppositie uitmaken: Vlaams Belang, N-VA en PVDA. Niet toevallig stelt de PS voor om niet de dotaties te plafonneren, maar enkel het stuk dat partijen aan sociale media uitgeven.
  • Tegelijk trok Groen-kopstuk Kristof Calvo fors het dossier naar zich. Hij onderhandelde tijdens de regeringsvorming hoofdstukken rond ‘politieke vernieuwing’ in het regeerakkoord, maar vervolgens raakte hij niet in de regering: zijn partijbasis koos voor Petra De Sutter (Groen) in zijn plaats.
  • Vanuit de Kamer blijft hij hameren op het dossier, hij krijgt er ook veel media-aandacht mee. “Maar dat is eerder nefast allemaal. Want Calvo slaagt er allerminst in bruggen te bouwen rond het dossier, integendeel. Hij stoot eerder zijn coalitiepartners af, en heeft zelfs binnen zijn fractie niet altijd steun. En hij eist dat zijn naam bij elk wetsvoorstel komt te staan, waardoor het vastloopt”, zo is in de regering te horen over het dossier.

Hoe dan ook: gisteren boog de Commissie Grondwet in de Kamer zich over de zaak, en Het Laatste Nieuws wist een toch wel hallucinante reportage op te tekenen. 

  • Chance dat het niet gestreamd werd”, zo vertrouwden twee Kamerleden van de meerderheid elkaar toe, na afloop van de zitting. Want die kwam erop neer dat men alsnog het advies van een rondje experts wil gaan inwinnen, nadat er al eens een hele stoet experts passeerden. Het lijkt een zet om het dossier niet helemaal openlijk te begraven, maar het tegelijk wel opnieuw voor zich uit te schuiven. Zowel bij MR als PS is men gewoon niet happig op een hervorming van het systeem. En de Franstalige pers ligt gewoon veel minder wakker van de noodzaak ervan.
  • Calvo blijft ondertussen strijdbaar. Dat hij het dossier persoonlijk lastiger zou maken, wuift hij helemaal weg. “Het is geen reden tot euforie, maar de druk zal daar de nieuwe ronde experts alleen maar toenemen. Een begrafenis is vandaag opnieuw afgewend. Hopelijk komt er nadien nog een doorbraak. Het zou moeten.”
  • Hij lijkt alvast de steun te hebben van de bevoegde minister van Institutionele Hervormingen binnen Vivaldi, Annelies Verlinden (cd&v): “De hervorming van de partijfinanciering moet op de agenda blijven. Blij dat het Parlement dit debat verderzet. Meer transparantie en bescheidenheid in besteding van publieke middelen is noodzakelijk.” 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.