Doorsnee Venezolaan verloor 8,5 kilo door de voedselcrisis

In Venezuela heeft 75 procent van de bevolking het voorbije jaar gemiddeld 8,5 kilogram lichaamsgewicht verloren door voedselproblemen, die het gevolg zijn van een aanhoudende economische crisis.

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Central University of Venezuela, de Andrés Bello Catholic University en de Simon Bolivar University, samen met de voedingsgroep Fundación Bengoa. In de armste bevolkingsgroepen zou het gewichtsverlies de grens van 10 kilogram overschrijden. Opgemerkt wordt dat het merendeel van de Venezolanen niet aan de aanbevolen dagelijkse consumptie van tweeduizend calorieën komt. Volgens het onderzoek moet op basis van het inkomen 82,8 procent van de Venezolaanse populatie tot de arme bevolkingsgroep worden gerekend. Bovendien werd vastgesteld dat 93 procent van de bevolking onvoldoende middelen heeft om zijn voedselbehoeften te financieren.

Onderwijs

“Gezonde vetten en snacks zijn uit het dagelijks dieet van de Venezolaan nagenoeg verdwenen,” betogen de onderzoekers. “Nog slechts 78 procent kan zich een ontbijt veroorloven, terwijl 32 procent slechts twee keer per dag kan eten.” Uit het onderzoek bleek ook dat de meeste Venezolanen zich verplicht zagen vlees door groenten en andere producten, zoals aardappelen, te vervangen. Er wordt aan toegevoegd dat de voedselproblemen ook een onderwijscrisis hebben gecreëerd. “Meer dan één miljoen kinderen volgen geen onderwijs meer,” benadrukken de onderzoekers. “Dat is het gevolg van chronische honger en aan het wegvallen van openbare diensten.” “Dat probleem heeft extreem zware gevolgen voor de armste bevolkingsgroepen. In het verleden bleken kinderen uit die categorieën nooit uit de les weg te blijven, want de school was hun enige garantie op een dagelijkse maaltijd.” Venezuela wordt met een politieke en economische crisis geconfronteerd die op de nationale markt tot een bijzonder grote schaarste heeft geleid. Verwacht wordt dat het bruto binnenlandse product van het land dit jaar met 4 procent zal inkrimpen. De inflatie zou tot 1.600 procent kunnen oplopen. (mah)   [media-credit name=”AFP PHOTO / FEDERICO PARRA” align=”aligncenter” width=”1024″]A woman holds a sign reading "Hunger" during a demo against the government of Venezuelan President Nicolas Maduro in Caracas on May 14, 2016. Venezuela braced for protests Saturday after Maduro declared a state of emergency to combat the "foreign aggression" he blamed for an economic crisis that has pushed the country to the brink of collapse. / AFP PHOTO / FEDERICO PARRA[/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20