De Kamer heeft de begroting voor 2023 goedgekeurd. Dat betekent ook dat de parlementsleden instemden met de wijziging van de veelbesproken auteursrechten. “Die wet heeft de bedoeling om het gebruik van het fiscaal gunstige regime in te perken, maar de wettekst is allesbehalve duidelijk. Potentieel kan iedereen nog een beroep doen op de auteursrechten”, merkt Emmanuel Van Melkebeke, advocaat gespecialiseerd in auteursrechten, op in een interview met Business AM Radio.
Expert: “Er is door de wijziging van de auteursrechten heel veel en tegelijk niets veranderd”
Waarom is dit belangrijk?
De regering wil met de wijziging van auteursrechten voorkomen dat verschillende beroepsmensen, zoals advocaten en architecten, misbruik maken van het fiscaal gunstige regime. Onduidelijkheid over welke groepen uit de boot zouden vallen, zorgde voor een verhitte discussie in de Kamer. Uiteindelijk hebben de parlementsleden de wijziging goedgekeurd nadat Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, meer duiding gaf bij hoe de wet nu geïnterpreteerd moet worden.In het nieuws: Na een marathonzitting heeft de Kamer het licht op groen gezet voor de begroting van volgend jaar. Onduidelijkheid over de wijziging van de auteursrechten deed de gemoederen wel hoog oplopen.
- “Restrictieve interpretatie”. Om die twee toverwoorden draaide het urenlang, binnen Vivaldi. Er was veel onzekerheid over wat dat juist betekent. Zo wilden de Franstalige liberalen de garantie krijgen dat de IT-sector ook nog een beroep zou kunnen doen op de auteursrechten.
- Na veel gebakkelei zei Van Peteghem dat de woorden restrictieve interpretatie niet voorkomen in de memorie van toelichting van de wetteksten. Dat was voor de MR voldoende om zich achter de wijziging te scharen.
- “Van Peteghem heeft bevestigd dat geen enkele sector van auteursrechten wordt uitgesloten en dat het ontwerp geen restrictieve interpretatie bevat. We verwijzen dus naar het gemeen en Europees recht zoals geïnterpreteerd door het Hof van Justitie. IT hoort erbij! Woord gehouden!“, klonk het achteraf in een tweet van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.
“Er is nog altijd veel onduidelijkheid”
Onduidelijkheid troef: Emmanuel Van Melkebeke laat in een gesprek met Business AM Radio weten dat de wettekst heel onduidelijk blijft. “Er is de door de wijziging van de auteursrechten heel veel en tegelijk niets veranderd”, zegt hij. “We blijven met veel vragen zitten, omdat de tekst zeer ruim geïnterpreteerd kan worden.”
- Volgens hem kan potentieel iedereen nog een beroep doen op het fiscaal gunstige regime. “De regering zet de deur open voor heel veel discussies en interpretaties”, aldus de advocaat. Dat brengt volgens hem heel veel onzekerheid met zich mee.
- “Het was beter geweest om het doel van de wetswijziging duidelijker te omschrijven”, vervolgt Van Melkebeke. “Maar dat is geen sinecure binnen een regering waar de partijen niet al te sterk aan elkaar hangen. Het resultaat daarvan is een compromis met een zeer wazige tekst.”
De details: De regering heeft ook aan de auteursrechten zelf gesleuteld. Wat verandert er voor de mensen die wel nog gebruik kunnen maken van dat regime?
- Het belastingtarief op de inkomsten uit auteursrechten bedraagt 15 procent voor de inkomstenschijf tot 64.070 euro (voor de inkomsten geïnd in 2022).
- Tot nu toe mag er tot 50 procent van de inkomsten worden aangegeven als auteursrechten. Die verdeelsleutel wordt de komende jaren aangepast.
- Volgend jaar verandert er niets.
- In 2024 zullen de auteursrechten enkel gelden voor 40 procent van de inkomsten.
- De daaropvolgende jaren zal het gunstregime enkel toegepast kunnen worden op 30 procent van de inkomsten.
- Je mag ook nog eens forfaitare beroepskosten aftrekken van de inkomsten die tellen als auteursrechten (inkomstenjaar 2022).
- 50 procent op de inkomstenschijf van 17.090 euro.
- 25 procent op de inkomstenschijf van 17.090 tot 34.170 euro.
- Boven de 34.170 euro kunnen er geen forfaitaire beroepskosten meer worden afgetrokken.
Emmanuel Van Melkebeke, advocaat gespecialiseerd in auteursrechten, liet in een interview met Business AM Radio zijn licht schijnen over wat de wijziging van de auteursrechten inhoudt. Hij is zeer kritisch voor de wettekst, die volgens hem zeer onduidelijk blijft. Het volledige interview kan u hier beluisteren.
Business AM Radio zal vanaf 9 januari te beluisteren zijn, online of via DAB+. Deze gloednieuwe radiozender brengt zakennieuws, met aandacht voor economie, technologie en binnenlandse en buitenlandse politiek. Een trailer over wat u kan verwachten, hoort u hier.
(lb)