Door de oorlog in Oekraïne moeten we nog meer aan koopkracht inboeten

We hebben onze koopkracht de afgelopen maanden zienderogen zien afnemen door de hoge energieprijzen. Verwachting was dat de inflatie na de winter zou afnemen, maar de oorlog in Oekraïne heeft roet in het eten gegooid. De kans is meer dan reëel dat de geldontwaarding nog even zal aanhouden.

Wie dacht dat de energieprijzen na de wintermaanden zouden dalen, moeten we teleurstellen. Zowel de gas- als olieprijzen zitten op een recordkoers. Oorzaak voor die oplopende prijzen is het militaire conflict in Oekraïne. Rusland is voor de Europese Unie een belangrijke uitvoerder van gas en olie. Door de oorlogssituatie en de westerse sancties is er veel onzekerheid over de export van die energieproducten.

Stijgende grondstofprijzen

Daar komt nog eens bij dat Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zondag aan de Amerikaanse nieuwszender CNN heeft gezegd dat een olie-embargo tegen Rusland op tafel ligt. Resultaat: wederom paniek op de markten. De prijs van een vat Brentolie flirtte maandag even met de grens van 140 dollar. Dit zou volgens de Bank of America slechts een voorproefje zijn voor wat komen zal indien de embargo een realiteit wordt. De Amerikaanse bank sluit niet uit dat de prijs dan kan stijgen tot 200 dollar.

Ook de Europese gasprijs blijft op een recordkoers zitten. Die prijs tikte maandag even 322 euro per megawattuur aan, 20 keer hoger dan een jaar geleden. Volgens het Oekraïense persagentschap Oenian zouden er in Oekraïne verschillende gaspijpleidingen beschadigd zijn tijdens de gevechten. Ook de angst voor extra westerse sancties tegen Rusland jagen de gasprijs de hoogte in.

Voorts mogen we niet vergeten dat we voor bepaalde andere grondstoffen eveneens enorm afhankelijk zijn van Rusland en Oekraïne. Tarwe is daar één van. De twee Oost-Europese landen zijn goed voor meer dan een kwart van de tarwe-export van de wereld. Op de termijnhandel is de prijs op een week tijd met zo’n 60 procent toegenomen. Op jaarbasis tekenen we zelfs een stijging op van ruim 90 procent.

Impact op onze portefeuille

De impact van al die prijsstijgingen voelen we nu al in onze portefeuille. Zo is de maximumprijs voor een liter diesel afgelopen weekend gestegen tot 2,084 euro. Dinsdag gaat de benzineprijs ook weer de hoogte in. Wie vanaf morgen benzine 95 E10 tankt, betaalt maximaal 1,9510 euro per liter, zo meldt de federale overheidsdienst Economie. Dat is de tweede prijsstijging in iets meer dan een week tijd.

De oplopende grondstofprijzen zullen overigens het inflatiemonster verder voeden. De bedrijven zullen immers die hogere kosten doorrekenen aan de eindgebruiker. En die prijsstijgingen zullen we op verschillende fronten voelen. Zo heeft het telecombedrijf Proximus vorige week al aangekondigd dat het vanaf 1 mei het prijskaartje van verscheidene populaire telecompakketten zal optrekken.

De Europese Centrale Bank (ECB) kan die forse geldontwaarding temperen door het geldbeleid te verstrakken. Maar zo’n ingreep kan vergaande gevolgen hebben voor de economische groei. Het is dan ook in spanning afwachten wat Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, zal aankondigen na de rentevergadering nu donderdag.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.