Na de dood van Liliane Bettencourt is dit nu ‘s werelds rijkste vrouw

Door het overlijden van Liliane Bettencourt is Alice Walton, lid van de familie achter de Amerikaanse supermarktketen Walmart, de rijkste vrouw van de wereld geworden.

Walton (66) bezit volgens ramingen een persoonlijke rijkdom van 38,4 miljard dollar, terwijl Liliane Bettencourt, erfgename van het Franse concern L’Oréal, over een vermogen 44 miljard dollar kon beschikken. De totale lijst met superrijken vermeldde Bettencourt, die op 94-jarige leeftijd is overleden, op een vijftiende plaats. Walton stond vier plaatsen lager. In tegenstelling tot Liliane Bettencourt bij L’Oréal was Alice Walton echter nooit actief bij het beleid van Walmart betrokken. Walmart werd vijfenvijftig jaar geleden door Sam Walton opgericht. Zijn kinderen Jim, Rob en Alice hebben een gezamenlijk vermogen van 101,5 miljard dollar. De supermarktketen wordt echter door Jim en Rob geleid. Alice heeft zich daarentegen vanop jonge leeftijd in de kunstwereld geïnteresseerd. In een gesprek met The New Yorker getuigde Walton al op tienjarige leeftijd haar spaargeld te hebben uitgegeven aan een reproductie van het werk ‘Blue Nude’ van de Spaanse schilder Pablo Picasso. Daarbij gaf Walton te kennen dat de kunst een cruciale plaats in haar leven heeft ingenomen.

Ongevoelig

In de jaren zeventig begon Alice Walton met de aankoop van aquarellen om de muren van haar Rocking W Ranch in Texas aan te kleden. Nadien verlegde ze haar interesse vooral naar werk van klassieke Amerikaanse kunstenaars. Op dit ogenblik omvat de collectie van Walton werken van onder meer Andy Warhol, Norman Rockwell en Georgia O’Keefe. De kunstcollectie heeft een waarde van ongeveer 500 miljoen dollar. Zes jaar geleden opende Walton in Arkansas het Crystal Bridges Museum, waarin ze haar kunstverzameling onderbracht. Gedurende enkele tijd had Alice Walton met Llama Company een eigen investeringsbank. Ze heeft ook gewerkt als financieel analist. Alice Walton is twee keer gehuwd geweest, maar heeft geen kinderen. Ze is ook een paardenliefhebber en neemt deel aan hippische competities. De Rocking W Ranch staat op dit wel te koop. De vraagprijs bedraagt nagenoeg 20 miljoen pond. Hoewel Alice Walton zich nooit actief met het beleid van Walmart heeft gemoeid, is ze toch vaak het mikpunt geweest van personeelsacties. Daarbij wordt vooral de rijke levensstijl van de miljardaire gebruikt om de probleemsituatie van vele werknemers aan te klagen. Walmart wordt vaak bekritiseerd voor zijn lage lonen. Walton krijgt daarbij het verwijt wereldvreemd en ongevoelig te zijn. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20