Britse energiefactuur stijgt met maar liefst 80 procent: populaire ‘Don’t Pay’-beweging zet aan tot betaalstaking

Een groepering die burgers oproept om hun energierekeningen niet meer te betalen, wordt steeds populairder in het Verenigd Koninkrijk. De eilandnatie wordt geconfronteerd met de ergste cost-of-living-crisis in een generatie.

Op dinsdag had de petitie van grassrootsorganisatie ‘Don’t Pay’ meer dan 170.000 ondertekenaars verzameld. De campagne roept op betalingen aan energiebedrijven stop te zetten vanaf 1 oktober. Vanaf dan zullen immers de rekeningen van Britse huishoudens fors omhoogschieten. De organisatoren van de campagne zeggen dat zij hun belofte zullen nakomen als er in totaal 1 miljoen handtekeningen zijn verzameld vóór de deadline van oktober, weet de financiële nieuwssite CNBC.

De Britse regering heeft de beweging onverantwoordelijk genoemd en waarschuwt dat zij de consumenten nog meer geld zou kunnen kosten aan achterstallige betalingen.

In een verklaring op haar website zei de organisatie echter dat de campagne bedoeld is om tijdelijk “invloed” te krijgen en overheidssteun aan te moedigen.

12 miljoen huishoudens te maken met brandstofschaarste

De Britse energietoezichthouder Ofgem kondigde vorige maand aan zijn maximumtarief voor de energierekening van huishoudens vanaf oktober met 80 procent te zullen verhogen, waardoor het gemiddelde jaarlijkse gezinsbudget van 1.971 pond zou stijgen tot 3.549 pond (4.114 euro).

Deze maatregel komt op een moment dat de globale energiemarkten onder voortdurende druk staan na de Russische invasie van Oekraïne en de daaruit voortvloeiende westerse boycotmaatregelen op energieproducten van het Kremlin.

Consumentenrechten-activisten hebben gewaarschuwd dat miljoenen Britten deze winter hun gas- en elektriciteitsrekeningen niet meer zullen kunnen betalen, en dat de meest kwetsbaren het zwaarst zullen worden getroffen.

De End Fuel Poverty Coalition schat dat dit jaar 12 miljoen gezinnen (42 procent) in Groot-Brittannië te maken zullen krijgen met brandstofschaarste, in ruime zin gedefinieerd als het onvermogen om hun huis naar behoren te verwarmen of te koelen.

Gigantisch steunpakket

De nieuwe Britse premier, Liz Truss, staat nu onder hevige druk om nieuwe, energiebesparende maatregelen aan te kondigen – en snel.

Daarom zijn er plannen voor een gigantisch steunpakket. Er wordt 130 miljard pond (150 miljard euro) uitgetrokken om de komende 18 maanden worstelende huishoudens en bedrijven te helpen hun energierekeningen te verlagen, volgens beleidsdocumenten die door Bloomberg zijn ingezien.

Overigens is in de uren na Truss’ overwinning maandag het aantal ondertekenaars van de ‘Don’t Pay’-petitie met ongeveer 10.000 personen gestegen.

‘Wij betalen niet’: ook populair in België

Ook in België is er een burgerbeweging die oproept om vanaf oktober de energiefacturen niet meer te betalen. In Vlaanderen heet hun campagne ‘Wij betalen niet’: “Wij hebben dit probleem niet veroorzaakt, wij moeten het niet oplossen”, klinkt het op de website

“Als één persoon de rekening niet kan betalen, heeft die een probleem. Als tienduizenden dat niet kunnen, heeft de leverancier een probleem. Het is niet aan ons, burgers, om dat op te lossen”, zegt initiatiefnemer Peter Terryn tegen Het Laatste Nieuws.

Het hoeft wellicht niet gezegd, maar een wanbetaling kan pijnlijke gevolgen hebben: “De energieleverancier zal de onbetaalde facturen proberen te recupereren via juridische acties”, laat Marc Van Den Bosch, directeur-generaal van de Federatie van Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, optekenen door VRTNWS.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.