Stijgende inflatie, een dalende yen en volatiele rendementen: die indicatoren tonen aan dat het op economisch vlak allesbehalve goed gaat met Japan.
Donkere wolken pakken zich samen boven Japan: de schijnwerpers staan op de centrale bank, die naar verwachting geen millimeter zal wijken

Waarom is dit belangrijk?
Japan is de op twee na grootste economie ter wereld. Het land wordt gekenmerkt door een zwakke binnenlandse vraag en een vrij trage groei. De centrale bank heeft daarom altijd de rente zeer laag gehouden, om zo de economische groei te stimuleren. Vandaag is het een van de weinige monetaire instellingen in de wereld die een soepel geldbeleid voert.Het nieuws: deze week zijn er heel wat slechte cijfers over de Japanse economie verschenen.
- Inflatie: Na een inflatie van 2,8 procent in augustus (op jaarbasis) steeg de geldontwaarding verder tot 3 procent. Dat is het hoogste niveau in acht jaar. De kerninflatie – zonder energie en voedsel – steeg met 1,8 procent op jaarbasis, na een stijging met 1,6 procent in augustus. Dat is dan weer de snelste stijging in zeven jaar.
- De Japanse yen: de nationale munt, de yen, heeft al een zeer slecht jaar achter de rug. Voor 1 dollar betaal je nu zo’n 150 yen. Dat is het laagste peil in 32 jaar. Begin dit jaar kreeg je voor 1 dollar 115 yen. De zwakke munt is een van de belangrijkste redenen voor de inflatie in het land.
- Obligatierendementen: de Japanse tienjaarsrente bedraagt nu zo’n 0,25 procent. Dat is niets in vergelijking met de rente in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Daar schommelt de tienjaarsrente rond de 4 procent. Desalniettemin heeft de Japanse centrale bank noodmaatregelen genomen. De monetaire instelling kondigde een nieuw aankoopprogramma aan, waarmee het onder meer obligaties met een looptijd van 10 tot 20 jaar, voor een totale waarde van 100 miljard yen, gaat kopen. Ze gaat ook voor 100 miljard yen obligaties met looptijden van 5 tot 10 jaar kopen.
De toekomst: geen renteverhoging in zicht.
- Zoals we intussen weten, kunnen renteverhogingen de munt ondersteunen en de inflatie temperen. Het helpt ook om de obligatiekoersen onder controle te houden.
- De Japanse centrale bank is echter bijzonder terughoudend om de rentes naar boven bij te stellen. In Japan staat groei voorop: de belangrijkste rentevoet is nog altijd negatief (-0,1 procent). In de afgelopen twintig jaar is die nooit hoger geweest dan 0,5 procent.
- De beleidsmakers van de monetaire instelling komen volgende week bijeen. Veel analisten verwachten dat het monetaire beleid zeer soepel zal blijven, meldt Reuters. “De huidige prijsstijging is vooral te wijten aan stijgende invoerkosten en niet zozeer aan een sterke vraag. Gouverneur Kuroda kan zijn beleid voor de rest van zijn termijn (tot april) handhaven, maar het valt nog te bezien of de regering dit zal tolereren”, merkt Takeshi Minami, hoofdeconoom bij het Norinchukin Research Institute, op aan het persagentschap.
- De andere grote economieën in de wereld, zoals de VS en Europa, proberen allemaal de inflatie te beperken en verhogen de rente. Volgens veel critici zagen ze het probleem te laat, verwachtten ze te lang dat de inflatie “tijdelijk” zou zijn en vanzelf zou dalen, en staan ze nu vrij machteloos tegenover de stijgende levensduurte. Het valt nog te bezien of dit als waarschuwing kan dienen voor Japan.
(ns/as)