Wat was Trump van plan met vertrouwelijke documenten? Ex-president beweert dat ze bestemd waren voor “zijn bibliotheek”, maar insiders trekken dat in twijfel

In augustus gebeurde iets opmerkelijks in de Verenigde Staten. De binnenlandse inlichtingendienst FBI doorzocht toen het huis van ex-president Donald Trump, omdat die een groot aantal vertrouwelijke documenten zou hebben meegenomen uit het Witte Huis. Trump beweert nu dat die bestemd waren voor een “presidentiële bibliotheek”.

Intussen loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de voormalige president. Maar daaruit blijkt nog altijd niet waarom Trump de vertrouwelijke documenten heeft meegenomen. Het Amerikaanse departement van Justitie zei vorige week in een gerechtelijke indiening dat de advocaten van de ex-president “geen uitleg hebben verschaft waarom de dozen met overheidsdocumenten” zich in Mar-a-Lago, het privédomein van Trump, bevonden.

Trump zelf komt nu met een opvallende uitleg. De voormalige president beweerde eind augustus dat de documenten bestemd waren voor een “Donald J. Trump presidentiële bibliotheek en museum”. 

Maar volgens maar liefst zes anonieme huidige en voormalige medewerkers van Trump, zouden plannen voor een bibliotheek helemaal geen prioriteit zijn voor de voormalige president. Hij zou volgens de bronnen niet de indruk willen wekken dat hij zich op zijn nalatenschap wil richten. Door een bibliotheek op te richten, zou hij het teken geven dat zijn politieke carrière dood is, menen zij aan NBC. “Presidentiële bibliotheken zijn voor ex-presidenten. Hij is een next president. Hij komt terug”, zei een van de bronnen.

Al jaren plannen

Toch zouden er al jarenlang plannen zijn voor een presidentiële bibliotheek. Zo zouden medewerkers van de ex-president onder andere in de buurt van Mar-a-Lago, in de regio rond Palm Beach in Florida, zoeken naar locaties. 

Ook zou er een interne mop de ronde doen dat de bibliotheek in Groenland zou moeten worden gebouwd. Trump zei tijdens zijn presidentschap immers dat hij het land wilde opkopen, iets dat de Deense regering (Groenland behoort administratief tot het koninkrijk Denemarken) destijds “absurd” noemde. 

Maar zelfs als de bibliotheek zou worden gebouwd, is de manier waarop Trump met de documenten omging volgens bronnen van de Nationale Archieven nog altijd niet correct. Het is niet ongebruikelijk om een presidentiële bibliotheek te bouwen – Barack Obama heeft er bijvoorbeeld een – maar ex-presidenten mogen niet zomaar documenten meenemen. Zij moeten de bibliotheek eerst bouwen, waarna ze naar de Nationale Archieven moeten gaan om documenten, zoals speeches en cadeaus die ze tijdens hun termijn ontvingen, uit te lenen. 

10.000 documenten

In totaal zou de voormalige president meer dan 10.000 overheidsdocumenten hebben meegenomen uit het Witte Huis, waarvan een groot deel vertrouwelijk waren. Volgens Timothy L. O’Brien, hoofdredacteur bij Bloomberg Opinion, zouden daar, behalve het excuus dat hij een bibliotheek wil oprichten, een aantal andere redenen voor zijn. 

Zo zou Trump een aantal memorabilia willen bijhouden, puur omdat hij ze leuk vond. Hij zou naar verluid bijvoorbeeld een schaalmodel van de Air Force One hebben willen bijhouden, omdat het een op maat gemaakte beschildering afbeeldde die hij had besteld voor het presidentiële vliegtuig. Tussen de documenten in Mar-a-Lago zou zich ook een meteorologische kaart hebben bevonden die Trump met een alcoholstift had beklad. 

Maar er zou ook een diepgaandere reden zijn om sommige documenten mee te nemen. Zo zou Trump naar verluid brieven hebben bijgehouden die hij met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un uitwisselde, mogelijk om geen reputatieschade te leiden als die uit zouden komen, maar misschien gewoon omdat hijzelf vond dat het een historische gebeurtenis was. Trump noemde zijn correspondentie met de Noord-Koreaan eerder immers “liefdesbrieven.”

Ten slotte is er nog altijd de mogelijkheid dat er zich compromitterende informatie bevond in de documenten. Zo is het best mogelijk dat de ex-president documenten meenam die bijvoorbeeld informatie over zijn relatie met Vladimir Poetin bevatten. De FBI beweerde in augustus dat in Mar-a-Lago ook documenten over de Franse president waren gevonden. De inhoud daarvan is niet bekend, maar Trump schept al jaren op dat hij details kent over Macrons liefdesleven die het daglicht niet mogen zien. 

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20