Voor het eerst in twee decennia: 1 euro is 1 dollar

De koers van de euro is dinsdag zoals verwacht gezakt tot precies 1,0000 dollar. Daarmee is de veelbesproken “pariteit” bereikt. In de afgelopen 12 maanden is de Europese munt met 15 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse.

De verzwakking van de euro is het spiegelbeeld van een almaar sterkere dollar. In tegenstelling tot de Europese Centrale Bank heeft de Federal Reserve de rente in een agressief tempo verhoogd. Hierdoor is de rente op Amerikaanse schatkistobligaties hoger dan die op Europese obligaties en zijn beleggers massaal naar de dollar getrokken.

Dinsdagochtend was het dan eindelijk zover: de koers van de euro zakte tot 1,0000 dollar, wat niet meer gezien was sinds einde 2002. De euro kwam in 1999 op de markt en bereikte in maart 2008 een piek van ongeveer 1,58 dollar.

Dollar als veilige haven

Kaspar Hense, senior portfoliomanager bij BlueBay Asset Management, zei tegen nieuwsdienst Bloomberg dat hij de euro ziet dalen tot 0,90 dollar als Europa energie gaat rantsoeneren. Hij merkte niettemin ook op dat dit niet zijn basisscenario was.

George Saravelos, een wisselkoersdeskundige bij Deutsche Bank, verwacht dat de euro zal dalen tot 0,97 of zelfs 0,95 dollar. Volgens hem staat de greenback stevig in zijn schoenen, ook omdat beleggers de Amerikaanse munt als een veilige haven beschouwen tijdens woelige economische tijden.

“Als Europa en de VS in het derde kwartaal in een recessie belanden omdat de Fed de rente blijft verhogen, zouden deze niveaus wel eens bereikt kunnen worden”, wordt hij geciteerd door het zakenmedium CNBC.

Gevolgen lage euro?

Dit is overigens de eerste keer dat de euro daalt en dat we niet de grijsgedraaide draaiorgeldeun te horen krijgen die wil dat de daling van de euro de export bevoordeelt. Waarom? Omdat de eurozone massaal voedsel en energie moet importeren om zichzelf te voeden en te verwarmen. Hoe lager de euro, hoe duurder deze massale import wordt …

Met bijdrage van Emmanuel Vanbrussel

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.