Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Doen alsof of gewoon tonen dat je onzeker bent?

Logo Business AM
Business

14/12/2011 | Dominique Dewitte | 1 min leestijd

Depressieve mensen hebben een gebrek aan zelfvertrouwen en hebben dikwijls moeite met succesvol navigeren in sociale situaties. Oogcontact maken is lastig. Toch kunnen ze beter wel proberen om oogcontact te maken. Het vermijden van oogcontact versterkt namelijk hun geïsoleerde positie, blijkt uit onderzoek van Peter Hills van de Anglia Ruskin University.

In het wetenschappelijke tijdschrift Social Psychological and Personality Science schrijft Hills dat bedroefde of depressieve mensen die oogcontact vermijden, ook eerder geneigd zullen zijn om sociale situaties te ontlopen. Op korte termi jn voorkomen ze daarmee het ongemak dat sociale situaties opleveren, maar op langere termijn vergroten ze hun sociale isolatie en zullen mistroostige gevoelens enkel toenemen.

Wanneer mensen merken dat een ander weinig zelfvertrouwen heeft, zullen ze die persoon mijden. Niet omdat ze verwachten dat die persoon zich minderwaardig zal voelen, maar omdat ze verwachten dat het een weinig vruchtbaar gesprek wordt. Gaan ze toch een gesprek aan dan zullen ze minder snel hun ervaringen delen met de persoon die kampt met een gebrek aan zelfvertrouwen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO